400 g hladké mouky 300 g tuku na pečení (např. Stella) 250 g tvarohu 100 g cukru 1 kg hrušek (nebo jablek) 1/2 balíčku vanilkového pudinku 1 dcl studené vody med (nebo cukr) skořice, mletý hřebíček, badyán
400 g hladké mouky 300 g tuku na pečení (např. Stella) 250 g tvarohu 100 g cukru 1 kg hrušek (nebo jablek) 1/2 balíčku vanilkového pudinku 1 dcl studené vody med (nebo cukr) skořice, mletý hřebíček, badyán
Z tuku, tvarohu, cukru a mouky vypracujeme tužší těsto. Zabalené ho dáme odpočinout alespoň na hodinku do lednice.
Mezitím si připravíme hruškovou náplň. Hrušky oloupeme a nahrubo nastrouháme. V hrnci podlijeme trochou vody a podusíme. Přilijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve studené vodě. Necháme problublat, aby směs zhoustla. Poté odstavíme a dochutíme medem nebo cukrem a kořením podle chuti. Necháme vychladnout.
Z těsta vyválíme plát, který rozdělíme na 16 čtverců. Na každý nandáme hruškovou náplň a zavineme jako štrůdl. Navrchu několikrát prořízneme. Potřeme studenou vodou.
Pečeme na 180 st. asi 15 - 20 minut dozlatova.