Infolinka 541 212 450

Istrijský makovec s ořechy a fíkovou marmeládou bez lepku a mléka

INGREDIENCE

250 g samokypřící Doves Farm nebo Jizerka směs na třené těsto 250 ml sojového nebo rýžového mléka (já jsme použila sojový nápoj s příchutí oříšků) 120 ml olivového oleje 100 g máku (POZOR na bezlepkovost hotových mletých máků) 2 celá vejce 50 g kukuřičné polohrubé mouky 50 g mletých lískových oříšků nebo mandlí 6 - 7 polévkových lžic agávového nebo kukuřičného sirupu vanilka nebo vanilkový cukr 1 balíček bezlepkového kypřícího prášku Labeta tuk a kukuřičná strouhanka na vysypání plechu Na polevu: 5 - 6 čerstvých fíků 100 g moučkového cukru 50 ml vody 2 polévkové lžíce rumu



POSTUP

Sypké součásti promícháme v míse. Troubu předehřejeme na 170 °C.

Zvlášť ve vyšší nádobě rozšleháme olej, sojové mléko a vejce.

Tekutinu přidáme do sypké směsi, přidáme agávový sirup opatrně promícháme a přelijeme do vymazaného a vysypaného plechu (20 x 30 cm).

Makovec pečeme 20 - 35 minut. Po dvaceti minutách můžeme vyzkoušet špejlí píchnutou do středu koláče, zda je upečen (špejle musí vyjít čistá). Po upečení necháme vychladnout v pekáčku na mřížce.

Čtyři fíky rozkrojíme a lžičkou vydlabeme dužninu. Tu svaříme v hrnečku s vodou, cukrem a rumem cca 10 minut na mírném ohni. Za občasného míchání necháme zchladnout. Vznikne vlastně marmeláda, kterou mažeme na povrch vychladlého makovce. Zdobíme plátkem čerstvého fíku.

Tip: Místo fíkové marmelády a čerstvých fíků zkuste povidla a sušené švestky, v našich podmínkách skvělá alternativa.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 40 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 5 lidí)

Kategorie