Infolinka 541 212 450

Italské placaté kynuté chleby bez lepku, mléka a vajec

INGREDIENCE

330 g bezlepkové mouky Schaer mix B nebo Jizerka + 1 kávová lžička do kvásku cca 330 ml teplé vody nebo rostlinného mléka (kdo může dá si kravské) 1 polévkové lžíce sekaného rozmarýnu nebo oregána 1 polévková lžíce olivového oleje do těsta + 1 na potření 1 kávová lžička krupicového cukru 1 kávová lžička soli 1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker hrubá sůl na posypání pečící papír



POSTUP

1. Ohřejeme celý objem tekutiny na 25 - 30 °C (více NE, spařili bychom kvasnice). Rozmícháme v ní sušené droždí, cukr a lžičku bezlepkové mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.

2. Do mísy odvážíme mouku, přidáme sůl, koření a promícháme. Přidáme vzešlý kvásek. Vařečkou či v robotu s hnětacím hákem krátce promícháme v řidší hladké těsto. Necháme na teplém místě kynout cca 30 minut (těsto by mělo přibližně zdvojnásobit objem). Mezitím nahřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečícím papírem.

3. Do těsta přidejte polévkovou lžíci olivového oleje a znovu krátce prohněťte. Z vzniklého vláčného těsta vytvarujte na plech pomoučenou nebo navlhčenou rukou placku o výšce cca 1 cm. Potřete lžící olivového oleje a posypte hrubou solí. Ve vyhřáté troubě pečte cca 20 minut nebo do zlatavého zbarvení. Po vychladnutí krájíme na obdélníky. Jíme samotné nebo plníme tím, co máme rádi.

Tip: Do těsta můžete přidat sušená posekaná rajčata a kousky pršutu či Schwarzwaldské šunky. Povrch je možné posypat černými olivami. Kdo může mléko, může si posypat povrch parmezánem a nechat zapéct.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 20 min

Hodnocení

4.0x
(Hodnotilo 17 lidí)

Kategorie