Infolinka 541 212 450

Jablečné sušenky bez lepku, mléka i vajec, sóji

INGREDIENCE

Těsto: 150 g bezlepkové mouky (čiroková hladká 100 g + 50 g tapiokový či kukuřičný škrob nebo Doves Farm červená) + na podsypání při vyvalování 125 g změklého rostlinného tuku 120 g třtinového cukru 1 oloupané najemno nastrouhané sladké jablko pokapané šťávou z 1/2 citrónu 1 - 2 vrchovaté lžíce mouky z chia semínek nebo psyllia (záleží na velikosti a šťavnatosti jablíčka) 1 lžíce jablečné vlákniny (obchody se zdravou výživou) 1 lžíce kaštanových či jiných bezlepkových vloček (rýžové, pohankové - mohou se trochu opražit) 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr (semínka z 1 vanilkového lusku) 1 lžička jedlé sody 1 lžička cejlonské skořice mleté Na obalení: cukr moučka, dřeň z jednoho lusku vanilky nebo 2 cukry s pravou vanilkou, strouhaná citrónová kůra z 1 BIO citrónu pečící papír



POSTUP

Změklý tuk, vanilku a cukr šleháme do pěny 8 - 10 minut. Přidáme strouhané jablko se šťávou – tady se to může trochu srazit, ale není se čeho bát – šleháme dále.

V další misce si smícháme sypké součásti – mouku, škrob, vločky, sodu, vlákniny, skořici.

Moučnou směs přisypeme k tukové vyšlehané směsi a vařečkou či rukou vyhněteme vláčné těsto. Pokud nám připadá řídké, přisypeme trochu škrobu – POZOR vlákniny a vločky nasávají tekutinu z těsta postupně a těsto tedy postupně houstne!

Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout do druhého dne v lednici.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto po vyndání z lednice rozválíme na pomoučené ploše na sílu cca 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátkem s „pomoučeným okrajem“ vypichujeme tvary podle libosti. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 - 15 minut.

Po upečení plech vyndáme a sušenky necháme trochu vychladnout. Pak obalujeme v ochuceném moučkovém cukru. Teplé jsou křehké a lámaly by se. V plechové krabici vydrží i tři týdny. Skvělá volba na dovolenou nebo dětem na prázdniny.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.0x
(Hodnotilo 8 lidí)

Kategorie