Infolinka 541 212 450

Jahelné placky - bez lepku, mléka, vajec

INGREDIENCE

300 g syrových jáhel 160 – 200 g bezlepkové mouky Schär Universal 2 větší mrkve 1 větší cibule (nebo 2 jarní cibulky, klidně i s natí) hrst jakékoli zelené natě (např.petrželka, pažitka, nať cibulky nebo mrkve) 1 – 2 lžíce olivového oleje lisovaného zastudena 3 lžičky soli (nejlépe mořské) 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku olej na smažení



POSTUP

Jáhly několikrát properu pod tekoucí vodou. Kdo chce, může jáhly spařit horkou vodou kvůli hořkosti, já to ale nedělávám a nikdy hořké nebyly :). Postup vaření je obdobný jako u rýže. Dám 1 díl jáhel na 2 díly studené vody, přiveďu k varu, osolím špetkou mořské soli, stáhnu oheň na minimum a vařím pod pokličkou 15 minut. Po vypnutí nechte chvíli dojít. Přebytečnou vodu slejte.

Zatímco uvařené jáhly chladnou, na dostatečném množství oleje orestuji cibulku a mrkev, obojí nakrájené na velmi drobné kostičky. 

Zchladlé jáhly (stačí tak, abyste se při hnětení nespálili) smíchám s bezlepkovou moukou, dvěma lžícemi oleje, muškátovým oříškem, solí, orestovanou zeleninou a nasekanými bylinkami. Důkladně propracuji v tužší těsto. Kdyby to šlo ztuha, přidejte lžíci dvě vody či olivového oleje. Mouku přisypávejte podle potřeby; záleží na tom, jak jste uvařili jáhly.

Z těsta tvaruji kulaté placičky cca centimetr vysoké, ale mohou být i slabší. Pak je z obou stran dozlatova osmažím v olivovém oleji.Osmažené placičky pokládám na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.

Hodí se k omáčkám, k salátům, ale nejčastěji je beru dětem s sebou na výlety (ideální jídlo na cesty a moc nenadrobí :). Chutnají i masožravcům a odpůrcům zdravé výživy, mám mnohokrát vyzkoušeno :). 

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 40 min

Hodnocení

3.5x
(Hodnotilo 8 lidí)

Kategorie