Infolinka 541 212 450

Játrová paštika s portským vínem a mandlemi - bez lepku, vajec a laktózy

INGREDIENCE

500 g drůbežích nebo králičích jater nakrájených na menší kostky 125 g másla povoleného bez laktózy 100 ml rýžové smetany hrst sekaných mandlí 1 malá cibule drobně nasekaná na kostičky 4 cl (1 velký panák portského vína, příp. koňaku) 2 malé stroužky česneku prolisované 20 g másla bez laktózy 1 vrchovatá lžíce čerstvého tymiánu nebo rovná lžíce sušeného 1 lžíce olivového oleje sůl pepř pikantní džem (nemusí být) kuličky barevného pepře do struktury paštiky mandlové plátky na posypání



POSTUP

V hlubší nepřilnavé pánvi rozpustíme máslo s olejem. Zpěníme cibuli s česnekem a tymiánem asi jednu minutu. Přidáme játra a opékáme ze všech stran do hněda. Přilijeme alkohol a mícháme, až se šťáva zredukuje. Necháme vychladnout.

Do mixéru nasypeme obsah pánve, přidáme máslo a rýžovou smetanu. Umixujeme vše dohladka. Pokud máme malý mixér, tak směs z pánve, máslo a smetanu rozdělíme na půl a umixujeme na 2krát. Přidáme sekané mandle a stěrkou už jen spojíme v krém. Dosolíme a opepříme podle chuti. (Pozor, chce to hodně soli).

Formičky nebo formu na chléb můžeme vyložit alobalem, tak, aby šel přehnout přes okraje formičky. Na dno můžeme dát džem a na něj vrstvíme paštiku. Nakonec je třeba s formičkami klepnout, aby se vytlačily vzduchové bublinky. Paštiku dozdobíme kuličkami pepře, mandlemi atd. a necháme v lednici ztuhnout.

Pokud máme formičky vystlané alobalem, půjde paštika po ztuhnutí dobře vyndat a vyklopit na talíř. Pokud jsme ji dávali do formiček volně, je třeba ji nožem ukrajovat rovnou z formičky.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.5x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie