Infolinka 541 212 450

Karamelové větrníky v bezmléčné verzi

INGREDIENCE

Odpalované těsto: 250 ml vody 140 g hladké mouky 90 g slunečnicového oleje 3 vejce špetka soli Krém: 3/4 l rostlinného mléka (rýžové, sojové...) 250 g margarínu cca 100 g moučkového cukru (míň nebo víc, podle chuti) dvě lžíce cukru (nebo podle návodu na pudinku) 2 karamelové pudinky Karamelová šlehačka: 500 ml rostlinné šlehačky 150 g krystalového cukru Poleva: 1 ks fondánové cukrové polevy 150 g cukru krystal + 100 ml vody (na kulér)



POSTUP

Karamelovou šlehačku si připravíme den předem:
Cukr dáme do silnostěnného hrnce (nebo na pánev) a za občasného míchání utavíme na tmavý karamel (jak začne cukr tát, mícháme neustále). Rostlinnou šlehačku si ohřejeme na 80st. Když je karamel hotový, vlijeme do něj smetanu. POZOR, BUDE TO STRAŠLIVĚ PRSKAT, ale musíme míchat, dokud se karamelová hrouda ve šlehačce nerozpustí. Necháme ji chvilinku probublat a odstavíme. Necháme schladnout. Poté ji dáme do lednice do druhého dne vychladit.

Vodu s olejem a solí přivedeme k varu, vsypeme mouku a vaříme, dokud se těsto nespojí a neodlepuje se od hrnce (tvoří povlak na hrnci).

Necháme schladnout na lehce teplé a pak postupně vmícháme vejce.
Těsto nastříkáme dvojitě na plech (necháváme mezery, těsto hodně naskočí).

Pečeme na 220 st. asi 15 minut (dokud pořádně nenaskočí), pak stáhneme na 180 st. a dopékáme dozlatova cca 15 minut. TROUBU NESMÍME BĚHEM PEČENÍ OTEVÍRAT. Před pečením můžeme do trouby vložit žáruvzdornou misku s vodou. Větrníky jsou správně upečené, když po vytažení z trouby při tření o sebe "šustí".

Krém:
Z mléka a pudinků uvaříme hustý pudink podle návodu (jen méně mléka, aby byl krém pěkně tuhý). Necháme ho vychladout (za občasného promíchání, necháme přikrytý folií, aby se neudělal škraloup).

Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a opatrně zašleháváme vychladlý pudink.

Poleva:
Nejdřív připravíme kulér (musí vychladnout): 150 g cukru utavíme na tmavý karamel (stejně jako na šlehačku). Karamel pak rozředíme vodou (opět to bude prskat ) a vymícháme do hladka. Pak přecedíme přes sítko a necháme vychladit (hustý sirup).

Fondánovou polevu si rozpustíme ve vlahé vodní lázni, přidáme kulér do požadovaného odstínu a doředíme vodou na požadovanou hustotu.

Šlehačku vyšleháme do tuha ihned po vyndání z lednice (do rostlinné se nemusí přidávat ztužovač).

Větrníky si zoubkovaným nožem rozkrojíme a zdobícími sáčky nastříkáme nejdřív vrstvu krému, pak vrstvu šlehačky. Vrchní část větrníku smáčíme v karamelové polevě, přiklopíme a necháme zaschnout.

A je hotovo. Z tohoto množství je cca 20 větrníků (záleží na velikosti).

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 30 min

Hodnocení

4.5x
(Hodnotilo 20 lidí)

Kategorie