Infolinka 541 212 450

Koblihy z bramborového těsta - bez lepku, mléka a vaječných bílků

INGREDIENCE

Těsto: 250 g uvařených, oloupaných a na jemno nastrouhaných brambor (varný typ B) 250 ml teplého rostlinného mléka 150 g Schaer Pattiseria 120 g cukr moučka 100 g Jizerky + na posypání válu 2 žloutky 20 - 30 g rozpuštěného tuku Stella 1 cukr s pravou vanilkou kůra z jednoho BIO citrónu (najemno nastrouhaná) lžička Tuzemáku špetka soli 1 sušené droždí Dr. Oetker Náplň dle chuti a možností: marmeláda povidla čokoláda Nutella apod. tuk na smažení (slunečnicový olej + Omega)



POSTUP

Mléko ohřejeme a odebereme si cca 100 ml na kvásek. Přidáme kávovou lžičku z odvážené mouky a cukru a promícháme. Přisypeme droždí, opět promícháme a necháme v teple vzejít kvásek (trvá to cca 10 - 15 minut).

Mouky promícháme s nastrouhanými brambory, cukry, nastrouhanou kůru a špetku soli v míse. Přidáme očištěné žloutky, zbytek mléka, rum a nakonec vzešlý kvásek. Rukou vymícháme hladké těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla kynout (osvědčilo se mi vedle vařící plochy v kuchyni, vedle trouby apod.). Necháme kynout cca 2 hodiny. Přidáme k těstu rozehřátý tuk a promícháme opět ručně, až se tuk s těstem spojí.

Vál posypeme moukou a těsto na něm vyválíme na placku cca 1,5 cm vysokou. Skleničkou nebo tvořítkem (o průměru cca 4 cm), které si vždy před vykrojením otřeme v mouce, vykrajujeme kolečka. Na polovinu dáme lžičku náplně, přiklopíme druhým prázdným kolečkem těsta a skleničkou znovu celý koblížek vykrojíme - těsto se nám hezky slepí k sobě. Koblížky upravíme v ruce a necháme cca 10 minut kynout na vále pod utěrkou.

Smažíme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje s tukem - koblihy by měly plavat. Snížíme teplotu na polovinu a smažíme z každé strany cca 2 - 3 minuty, případně obracíme vidličkami. Necháme okapat na ubrousku a docukrujeme.

Tip: Pokud přidáte k základu cca 50 g mouky navíc, můžete vytvořit plněné rohlíčky či loupáčky. Pokud nechcete koblížky smažit, můžete je péct v troubě v papírových košíčcích, při 180 °C cca 20 - 25 minut.

Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.4x
(Hodnotilo 8 lidí)

Kategorie