Infolinka 541 212 450

Krémové zeleninové rizoto s houbami

INGREDIENCE

Na 4 porce: 400 g kulatozrnné rýže 1 stroužek česneku 1 menší cibule 4 lžíce olivového oleje 2 lžíce zeleninového bujonu 250 ml ovesné smetany Oatly šťáva z ½ biocitronu 250 g čerstvých hub (žampiony, hlíva ústřičná atd.) 2 lžíce opražených slunečnicových a dýňových semínek mořská sůl



POSTUP

Připravte si vývar – v 1 litru horké vody rozpusťte zeleninový bujon.

Pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji (2 lžíce), dokud nezesklovatí. Přidejte česnek a cca po 2 minutách, když se rozvoní, vsypte na pánev i rýži, promíchejte a zlehka osmahněte.

Poté začněte po troškách přidávat vývar – vždy tak, aby rýže neplavala, ale byla v něm jen mírně ponořená. Přiveďte k varu. Pokaždé, když se tekutina vyvaří a směs začne houstnout, opět přidejte další naběračku vývaru. Takto rýži vařte zhruba 20 minut, dokud se nevyvaří všechen vývar. Rýže by měla být uvařená al dente.

Přidejte ovesnou smetanu Oatly a celou směs ještě chvíli nechte na mírném plameni povařit. Poté přidejte šťávu z citronu a osolte.

Na vedlejší pánvi osmahněte na zbytku olivového oleje houby se špetkou soli, poduste do měkka a zamíchejte do rýže.

Servírujte například s grilovanou nebo dušenou zeleninou.

Tip: Pokud máte doma olej z vlašských ořechů nebo dýňových semínek, rizoto jím před podáváním zakápněte. Vytvoříte tak dokonalou pochoutku skvělé vůně.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 40 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 2 lidí)

Kategorie