Infolinka 541 212 450

Krůtí řízečky s osvěžující zeleninovou omáčkou

INGREDIENCE

Řízečky: 350 - 400 g chlazených krůtích prsou sušená zelenina bez glutamátu sušený česnek sušená bazalka sůl Omáčka: 1/2 malé cukety 1 velká cibule 2 lžíce olivového oleje hrst čerstvé nebo mražené cukrové kukuřice 1 nakládaná okurka (1 velká nebo 2 malé) 1 čerstvé rajče nebo 1 lžíce rajčatového protlaku (v případě nouze lze nahradit kečupem, ale nikde se tím nechlubte) 1 lžíce sladké sójové omáčky 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu 1/2 šálku sladké smetany (může být i sójová) nebo kousek másla na zjemnění sůl pepř mletá sladká paprika Množství vystačí pro 3 dospělé osoby.



POSTUP

Krůtí prso očistíme a podélně nakrájíme na velké plátky o tloušťce alespoň 1 cm. Z jedné strany posypeme kořením (zelenina, česnek, bazalka). V této fázi ještě nesolíme. Necháme uležet a mezitím si připravíme suroviny na omáčku.

Nadrobno si nakrájíme cibuli, cuketu i kyselou okurku, případně rajče. 

Ve velké pánvi rozehřejeme olej a vložíme do něj krůtí řízky neokořeněnou stranou dolů. Po cca 2 minutách řízečky převrátíme a necháme opět asi 2 minuty zatáhnout. Odložíme stranou a z obou stran lehce posolíme.

Do výpeku vložíme cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme cuketu a okurku a společně dusíme, dokud není cuketa napůl měkká. V případě potřeby podléváme horkou vodou (např. z těstovin nebo rýže, které si na vedlejším hořáku vaříme jako přílohu :-). 

Do pánve vrátíme maso a přidáme kukuřičku a rajče (nebo protlak). Po chvilce dušení, jakmile se rajče začne rozpadat, podlijeme sójovou omáčkou a dochutíme smetanou (nebo máslem). Můžeme přidat malinko čerstvě mletého pepře a mleté papriky. Podle potřeby zahustíme škrobem rozpuštěným v trošce vody, případně ještě dosolíme. Zhruba po 1 minutě po přidání škrobu je omáčka hotová. 

Podáváme s těstovinami (např. bezlepkovými kukuřičnými nebo rýžovými) nebo rýží.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 45 min

Hodnocení

4.2x
(Hodnotilo 5 lidí)

Kategorie