Infolinka 541 212 450

Kváskový bezlepkový chléb s pohankou a teffem - bez vajec i mléka

INGREDIENCE

Na rozkvašení: 170 g bezlepkovho kvásku Schar mix B 170 ml vody Na chléb: 100 ml vody 70 g pohankové mouky 50 g teffové mouky tmavé 50 g Schar mix dunkel (lze nahradit Doves farm chlebová směs tmavá) 30 g červená Doves farm (směs bílá bez lepku) 2 lžíce sádla 1 lžíce oleje 1/2 lžíce psyllia 1,5 lžičky soli 1 lžička cukru 1 lžička chlebového koření nebo drceného kmínu,dle chuti 1/2 lžičky xantan nebo guarové gumy



POSTUP

Kvásek: Ráno vyndáme kvásek z lednice - 2 vrchovaté lžíce, přidáme 170 g mouky a 170 ml vody a necháme kvasit 3 - 4 hodinky. Po vykynutí odebereme zase 2 vrchovaté lžíce zpět do skleničky pro příště.

Těsto: Do 100 ml vody přidáme půl lžíce psyllia. Do pekárny dáme nabobtnalé psyllium, 2 lžíce sádla (po kouskách, nemusí se rozpouštět), 1 lžíce oleje, sůl a cukr. Do misky odvážíme mouku, přidáme xantan a do pekárny mouku prosejeme přes sítko. Přidáme koření a nakonec dáme vzešlý kvásek. Necháme zpracovat a vykynout pekárnou. Používám program těsto, já mám bez předehřívání, délka programu 1,5 hodiny. Pak těsto popřeskládáme a hezky utáhneme do požadovaného tvaru a dáme do ošatky odpočinout.

Zapneme troubu a vyhřejeme jí na 250 °C, spodní i dolní ohřev, s kamenem i s plechem na zapaření. Peču na kameni, takže vyhřátí trouby i s kamenem trvá cca 45 minut. Chlebík lze potřít škrobem. Pokropíme ho vodou a dáme péct na 250 °C na cca 10 minut. Do spodu nalijeme asi 0,5 litru horké vody. Po 10 minutách vyndáme spodní plech s vodou a vyvětráme troubu. Stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30 - 40 minut. Řídíme se podle barvy a poklepu na spodní stranu bochníku. Hotový chlebík má asi 850 g .

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

6 h 0 min

Hodnocení

2.3x
(Hodnotilo 3 lidí)

Kategorie