Infolinka 541 212 450

Kváskový bezlepkový mazanec

INGREDIENCE

300 g kvásku (kvásek + 150 g Schar mix B + 150 g vody) 250 ml mléka 180 g červené Doves Farm (M&S) 120 g másla rozpuštěného 120 g cukru 110 g Schar mix B 2 vejce 60 g pohankové mouky vanilkový cukr 1,5 lžíce psyllia (namočit do mléka) 1 lžíce oleje po zpracování těsta 1 lžička xanatanu 10 g soli strouhaná citronová kůra rozinky namočené v rumu



POSTUP

Večer rozkvasíme kvásek 150 g mouky a vody. Ráno zaděláme těsto v pekárně nebo v robotu (rozinky dáme i s rumem do těsta) a necháme 1,5 kynout.Těsto je docela dost hydratované, řídké, takže překládat moc nejde, použijte obracečku...zkuste trochu zapracovat mouku..Těsto dejte do užší mísy vymazané olejem na teplé místo a přikryté folií, nebo igelitem, udrží takto tvar a v troubě se tolik nerozjede. Nechte kynout 2 hodiny. Já nechala kynout méně, takže mazanec trochu popraskal.

Vyhřejte pořádně troubu i s plechem nebo kamenem, na kterém budete péct, na 250 °C, klasické pečení.

Mazanec vyklopte na prkýnko s papírem na pečení, jako chleba z ošatky. Potřete bílkem, posypte mandličkami a pečte na 200 °C cca 10 minut. Poté stáhněte teplotu na 160 - 170 °C a pečte ještě asi hodinu. Mazanec je výborný a měkký i druhý den, nemusí se ohřívat v mikrovlnce :-). Je trošku pracnější propracování těsta, ale stojí za to.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

3.0x
(Hodnotilo 15 lidí)

Kategorie