Infolinka 541 212 450

Kynuté bochánky bez lepku, mléka, vajec

INGREDIENCE

350 g mouky Schär Pattiseria 350 ml rostlinného mléka 100 g cukru moučka 80 g dobrého sádla (rozpuštěného a zchladlého + trocha na potření) 50 g tapiokové mouky (www.bezlepkova.com) 1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker 1 cukr s pravou vanilkou 1 polévková lžíce kůry z BIO citronu špetka soli 2 tabulky hořké čokolády bez lepku a mléka muffinové košíčky, ozdobné papírové ráfky na košíčky



POSTUP

Ze 100 ml teplého rostlinného mléka, sáčku droždí, kávové lžičky cukru a kávové lžičky mouky připravíme kvásek, který necháme cca 10 minut vzejít na teplém místě. V míse smícháme mouku, škrob, cukry, citrónovou kůru, špetku soli a přidáme vzešlý kvásek. Vařečkou nebo rukou promícháme vláčné řidší těsto. Mísu přiklopíme nebo přetáhneme potravinářskou fólií a necháme v teple kynout min. 1 hodinu. Rozehřejeme v hrnečku sádlo a necháme ho zchladnout.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na dno trouby dáme malý hrnec s vodou. Na plech připravíme papírové košíčky (dva až tři do sebe). Do mísy si k těstu přidáme rozehřáté sádlo a znovu promísíme (nelekněte se, těsto je poměrně řídké). Necháme těsto cca 10 minut odpočinout a pak plníme polévkovými lžícemi do košíčků. Jednu lžíci, dvě kostičky hořké čokolády na sebe a opět překryjeme lžící těsta. Povrch těstových bochánků opatrně potřeme sádlem a dáme péct na cca 25 - 30 minut - dozlatova.

Upečené bochánky dáme na mřížku v košíčcích vychladnout. Vychladlé pocukrujeme a dozdobíme papírovým ráfkem. Vzhledem k tomu, že v těstě nejsou vajíčka, těsto rychleji vysychá a tuhne. Proto jsou bochánky nejlepší čerstvé nebo je dobré je zamrazit a ohřátím či dopečením "oživit".

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 6 lidí)

Kategorie