Infolinka 541 212 450

Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

INGREDIENCE

Kvásek: 200 ml teplého rostlinného mléka 1 kávová lžička moučkového cukru 1 kávová lžička bezlepkové mouky 5 g sušeného droždí Těsto: 250 g Schaer Bread 200 g Jizerky 150 - 200 ml teplého rostlinného mléka 150 g jemně strouhané oloupané mladé cuketky bez pecek 100 g moučkového cukru + cukr krupice dle chuti na prosypání ovoce 2 žloutky + 1 na potření s trochou teplé vody 50 g rozpuštěné Stelly 1 cukr s pravou vanilkou 1 polévková lžíce strouhané BIO citrónové kůry špetka soli Drobenka: 80 g cukru krupice 80 g studené Stelly 80 g polohrubé kukuřičné nebo rýžové mouky ovoce dle chuti a sezóny plech 30 x 40 cm vyložený pečícím papírem



POSTUP

Do hrnečku zaděláme kvásek a necháme ho v teple vyběhnout. Mezitím si v kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké suroviny a rukou vmícháme cuketkové slzičky. Přidáme kvásek a pomalu podle potřeby dolijeme mléko. Těsto by mělo být vláčné a ne příliš tuhé. Necháme hodinu kynout na teplém místě v zavřené míse.

Připravíme si drobenku, kterou necháme v lednicí odpočinout.

Troubu zahřejeme na 200 °C. Na dno trouby dáme hrnec s vodou (cca 1 l). Ovoce propláchneme a necháme na sítku okapat. Plech 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem. Je dobré pod papír kápnout trochu oleje, papír se pak po plechu neposouvá.

Do vykynutého těsta přidáme rozpuštěný tuk a zapracujeme ho rukou nebo vařečkou do těsta.

Těsto vlhkou rukou rozprostřeme po plechu a vytvoříme prsty tak 0,5 cm kraje. Poklademe ovocem, případně prosypeme cukrem a drobenkou. Okraje potřeme žloutkem s vodou nebo tukem rozpuštěným v rostl. mléce.

Ve vyhřáté troubě pečeme cca 30 - 40 minut.

Pozor borůvky pouští šťávu, a proto je dobré mít plech s co nejvyšším okrajem.

Koláč necháme na mřížce vychladnout a dle chuti docukrujeme.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.0x
(Hodnotilo 7 lidí)

Kategorie