Infolinka 541 212 450

Letní cuketový chlebík

INGREDIENCE

3 hrnky (cca 3 dcl) nastrouhané oloupané cukety 2 hrnky směsi na bezlepkový chléb + na podsypání 125 ml teplé vody 1 malá cibule 2 stroužky česneku 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo tymiánu (i sušeného) 2 polévkové lžíce olivového oleje 2 polévkové lžíce psylia rozpuštěné ve 4 lžících teplé vody 2 lžičky soli 1 balíček sušených kvasnic Dr. Oetker 1/2 polévkové lžíce hrubé soli na posypání 2 lžíce oleje na pomazání plechu folie před pečením



POSTUP

Cukety nahrubo nastrouháme a dáme na cedník. Přidáme 1 lžičku soli, promícháme s cuketami a necháme 20 minut vykapat na cedníku.

Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a prolisujeme česnek (bez klíčku, aby nepálila žáha). Cibuli s česnekem osmažíme na pánvi na jedné lžíci olivového oleje do zlaté barvy. Cuketu vyždímáme několikrát, aby nepouštěla tekutinu, a přidáme na pánev. Vše restujeme cca 2 - 3 minuty. Necháme vychladnout.

Do mísy dáme 1,5 hrnku mouky, přidáme sušené kvasnice, 1 lžičku soli a promícháme. Přidáme zbývající lžíci oleje, nasekanou bazalku (tymián) a vychladlou cuketovou směs z pánve. Promícháme v drobivé těsto.

Psylium si rozpustíme v cca 4 lžících teplé vody (odejmeme z plánovaných 125 ml vody).

Do středu směsi přidáme 125 ml teplé vody a  rozpuštěné psylium. Znovu promícháme a vytvoříme mírně lepivé těsto, které na vále hněteme a postupně podsypáváme zbytkem mouky, který hnětením zapracováváme do těsta (může být i více). Hněteme a přisypáváme cca 10 minut dokud nedostaneme vláčné a měkké nelepivé těsto. Vytvarujeme bochník, který přesuneme na plech vymazaný olejem. Bochník přikryjeme naolejovanou potravinovou folií a necháme v teple vykynout cca 30 minut (dala jsem ho na teplé – ne horké topení).

Roztopíme troubu na 220 °C a dolů dáme hrneček s vodou.

Až chléb zdvojnásobí svůj objem (tj. cca za 1,2 hodiny), potřeme ho vodou a dáme ho péct do trouby. Nejprve pečeme cca 10 - 15 minut při  220 °C, aby získal kůrku, pak snížíme na 170 °C  a pečeme cca  35 - 40 minut. Záleží na typu trouby.

Chléb necháme vychladnout.

Tip: Do těsta přidat sekaná naložená sušená rajčata. Chuť Itálie, zaručena!

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 30 min

Hodnocení

4.5x
(Hodnotilo 16 lidí)

Kategorie