Infolinka 541 212 450

Lilkové lasagne - bez lepku, laktózy a vajec

INGREDIENCE

1 větší lilek 2 balení mozzarella f. Goldstein nebo jiná bez laktózy 1, 5 plechovky sekaných rajčat (mohou být s bazalkou) 100 g sýra parmazánového typu bez laktózy 50 ml bílého vína 1 menší cibule nakrájená na drobné kostičky 2 menší stroužky česneku podrcené nebo prolisované 2 lžíce olivového oleje 4 snítky čerstvého nebo lžička sušeného tymiánu malá hrst sekané bazalky sůl Doves farm samokypřící mouka na obalení lilku řepkový olej na smažení lilku + plátky mrkve



POSTUP

Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na 0,5 cm kolečka, která rozložíme na čistou utěrku. Řádně prosolíme. Necháme alespoň půl hodiny lilek "vybrečet". Díky soli uvolní hořké šťávy. Pak lilek obrátíme opět osolíme a necháme opět alespoň 20 minut odležet. Lilek osušíme do utěrky, obalíme v mouce a smažíme v rozpáleném řepkovém oleji z obou stran do zlatohnědého zbarvení (k smaženému přidáme plátky mrkve - mouka se tolik nepřepaluje).

Osmažené plátky lilku necháme na ubrousku okapat (přebytečný tuk). Mozzarellu necháme na sítku okapat a nakrájíme na plátky. Sýr parmezán nastrouháme na hrubé slzy nebo na plátky. V hluboké pánvi si zpěníme na olivovém oleji česnek s cibulí, vsypeme rajčata, přidáme tymián, přilijeme víno a necháme pomalu při nízkém plameni probublávat za občasného míchání cca 15 minut ke konci (cca 5 minut) přisypeme nasekanou bazalku.

Do zapékací nádoby nebo jednotlivých jednoporcovek (např. kokotek) vrstvíme trochu omáčky, lilky, mozarellu, omáčku, lilky, mozarellu a nakonec vždy omáčku. Posypeme sýrem parmazánem a necháme zapéct při 200 °C cca 10 - 15 minut. Servírujeme s bílým bezlepkovým pečivem nebo topinkou z něho přípravené na olivovém oleji.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 6 lidí)

Kategorie