Infolinka 541 212 450

Linecký koláč pomerančový s čokoládovou krustou - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Těsto: 350 g hladké bezlepkové mouky (nejlépe Schaer Patisseria nebo 1/2 Jizerky + 1/2 Schaer Patisseria) + mouka na podsypání a vyvalování 260 g prosátého práškového cukru 1 kostka vlažného tuku - Stelly nastrouhat 150 g mletých mandlí 2 celá vejce vanilka z jednoho lusku nebo dva kvalitní vanilkové cukry 2 polévkové lžíce vanilkového pudinkového prášku bez lepku a mléka např. Dr. Oetker modrý obal 1 polévková lžíce pomerančové šťávy citronová kůra z jednoho BIO pomeranče 1/2 lžičky mleté skořice 2 - 3 rozdrcené hřebíčky špetka soli případně jednu kávovou rovnou lžičku guarové moučky Náplň: 300 - 350 g pomerančové marmelády 300 g hořké čokolády bez lepku a mléka 250 ml rostlinné smetany ke šlehání 50 g kandované pomerančové kůry 50 g nasekaných mandlí nebo plátků 30 g Stelly 1 lžíce pomerančového likéru nebo rumu



POSTUP

V míse smícháme sypké komponenty, přidáme 2 celá vejce, koření a pomerančovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto (pokud lepí, podsypeme bezlepkovou moukou). Těsto dáme do lednice alespoň na 2 hodiny odpočinout.

Troubu si vyhřejeme na 170° C. Po vyndání z lednice necháme těsto chvíli na kuchyňské lince, aby nebylo příliš studené. Rozdělíme ho na polovinu a z jedné poloviny nejprve vyválíme těsto tak, abychom zaplnili dno a okraje koláčové formy. Výška těsta by měla být cca 0,5 - 1 cm. Pokud nám těsto na okraje chybí, přidáme z druhé poloviny těsta a doplníme okraje až do výšky formy. Těsto ve formě propícháme vidličkou, aby se připečení nezvedalo a potřeme marmeládou. Druhou polovinu těsta můžeme vykrájet na kolečka, upéct a slepit marmeládou nebo krémem. Nebo si nechat těsto v lednici (vydrží až tři dny) na další koláč.

Po upečení (trvá to cca 35 minut než koláč zezlátne) necháme na mřížce vychladnout. Po úplném vychladnutí posypeme koláč nasekanou pomerančovou kandovanou kůrou a nasekanými mandlemi, přetáhneme přes formu potravinářskou fólii a necháme rozležet v chladu a suchu do druhého dne.

Druhý den si připravíme čokoládový krém: Ve skleněné míse, postavené na hrnci s vroucí vodou, rozpustíme 300 g čokolády a přidáme 250 ml rostlinné smetany - ta by měla mít pokojovou teplotu, aby se nám s čokoládou nesrazila! Ztlumíme plamen sporáku, aby voda jen probublávala. K čokoládě a smetaně za stálého míchání přidáme ještě 30 g tuku a lžíci likéru a mícháme až se vytvoří čokoládová smetanová hebká hmota. Hmotu v míse odstavíme ze sporáku a necháme zchladnout na teplotu lidského těla (abychom se neopařili). Občas zamícháme.

Zchladlou hmotu nalijeme na koláč a necháme v chladu ztuhnout.

Tip: Koláč lze připravit i v meruňkové variantě. S meruňkovou marmeládou, sušenými meruňkami a meruňkovým destilátem...V tom případě lze nahradit pomerančovou kůru kůrou z BIO citronu a šťávu z pomeranče do těsta vynechat.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

3.5x
(Hodnotilo 11 lidí)

Kategorie