Infolinka 541 212 450

Litý mandlový koláč s pomerančem a čokoládovou polevou

INGREDIENCE

Těsto: 180 g rostlinného tuku na pečení (bez laktózy) 140 g směsi na šlehané a třené těsto Jizerka 120 g třtinového cukru 1 brambor (varný typ B, C) uvařený, oloupaný a nastrouhaný na jemno 50 g mletých mandlí 1,5 bezlepkového prášku do pečiva (např. Labeta) 1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr nastrouhaná kůra ze 2 biopomerančů šťáva z 1/2 pomeranče Poleva: 100 g hořké čokolády (bez laktózy) 30 g rostlinného tuku (bez laktózy)



POSTUP

Jednoduchý, rychlý, vláčný a dobrý. Za necelou hodinu máte hotovo a většinu práce za Vás může udělat robot.

Tuk rozehřejeme v hrnečku nebo v mikrovlnné troubě a necháme  zchladnout na pokojovou teplotu. Formu o rozměrech cca 20 cm (čtvercovou nebo dortovou) vyložíme pečícím papírem - dno i boky. Vyhřejeme troubu na 180°C.

Cukr ušleháme s vejci do pěny, přidáme vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr, změklý tuk, nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu, nastrouhaný brambor, mandle, mouku a vše prošleháme, až se všechny složky spojí v hladké těsto. Prášek do pečiva opatrně zapracujeme stěrkou nebo vařečkou. Pokud se tuk  při šlehání s ostatními složkami srazí - v tomto případě to nevadí.

Těsto vlijeme do vyložené formy a pečeme cca 30 - 40 minut (až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá).

Po upečení necháme koláč vychladnou ve formě, opatrně ho vyklopíme na talíř.

V kastrůlku rozehřeme čokoládu s tukem a metličkou spojíme v hladkou polevu, kterou rozetřeme na vychladlý koláč.

Tip: Pokud použijete místo pomerančů citrony, bude výsledek pikantnější.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 0 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 2 lidí)

Kategorie