Infolinka 541 212 450

Louhované pečivo bez lepku, mléka i vajec

INGREDIENCE

Těsto: 300 ml teplé vody 150 g Schaer Mix B + na vyválení pečiva 100 g Jizerky 50 g tapiokového škrobu 50 g rýžové mouky 30 g rozpuštěného tuku Stella 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička medu 5 g sušeného droždí Louhový nálev: 1 litr horké vroucí vody 50 g jedlé sody 1, 5 kávové lžičky soli plech pečící papír



POSTUP

Mouky a sůl v míse (nejlépe kynoucí s poklopem) promícháme, do středu přisypeme sušené droždí. Lžičku medu rozpustíme v 300 ml teplé vody a přilijeme na kopičku droždí v mouce. Rukou promícháme v hladké těsto, asi 2 - 3 minuty. Dáme na teplé místo kynout, nejlépe přikryté poklopem nebo potravinovou fólií, na cca 45 minut.

Rozpustíme si tuk a necháme zchladnout. V hrnci uvaříme vodu, přidáme sůl a po částech přisypeme jedlou sodu (POZOR PĚNÍ!). Necháme volně probublávat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno dáme hrnec s 1 litrem vody.

Do vykynutého těsta přidáme tuk a rukou ho zapracujeme, až těsto veškerý tuk vpije.

Necháme 5 minut odpočinout. Pomoučíme si podložku a rukama pomocí mouky tvarujeme bulky, preclíky či rohlíčky, z tohoto množství těsta cca 7 - 8 ks. Pečivo necháme opět chvíli odpočinout, cca 10 minut u nahřívající se trouby.

Pomocí děrované naběračky či podběráku vkládáme každý kousek pečiva do horké sodné lázně cca na 10 vteřin (má tendenci vyplavávat a trochu se nafoukne), takže ho trošku musíte druhým nástrojem ve vodě "přidusit".

Okapeme a opatrně klademe na plech s pečícím papírem. Můžeme posypat hrubou solí. Trochu nařízneme nožem, aby pára, která bude z pečiva unikat, nepotrhala strukturu a pečivo se krásně vyklenulo. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 - 40 minut do zlatohnědého zbarvení. Pak opatrně vyndáme na mřížku a necháme zchladnout.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.8x
(Hodnotilo 12 lidí)

Kategorie