Alergie na potraviny!

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

11490 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti

Chcete-li začít se zdravou výživou, dejte si pozor na zákeřné alergie. Každý třetí člověk dnes nějakou trpí. Nečekaná alergická reakce může nadělat spoustu problémů. Proto byste se měli nejdříve poradit s odborníky, než začnete experimentovat s exotickými potravinami.

Co je to alergie?

Reaguje-li imunitní systém organismu přehnaně na nějaký podnět nebo látku, je to alergie. Při imunitní reakci dochází ke kontaktu alergenu (např. pylu) s protilátkou, kterou produkují bílé krvinky. Pojem alergie zavedli v roce 1906 lékaři Clemens von Pirquet a Béla Schick. Jednoduše lze podstatu alergie vyjádřit slovem přecitlivělost.

Alergie na jídlo?

Některé potraviny mohou obsahovat látky fungující u citlivých lidí jako alergeny. Bohužel se projeví již u malých dětí, a je tedy nutno upravit jídelníček téměř od narození. Pojďme se podívat, jaké alergie nám hrozí nejčastěji.

Mléko

K nesnášenlivosti mléka může dojít ze dvou důvodů. Jednak přímo alergií na nějakou složku kravského mléka (kasein, alfa – a beta – laktalbumin atd.). Ta se projevuje zažívacími obtížemi, nejčastější jsou průjmy, zvracení a závratě. V menším množství případů se objeví zčervenání nebo křeče. Druhým typem je přímo intolerance laktózy neboli mléčného cukru. Způsobuje ji genetický defekt enzymu laktázy (chemická látka, která mléčný cukr štěpí). Projevuje se hned po narození, a je nutno tedy upravit jídelníček, na celý život.

Lepek

Lepek neboli gluten je součástí mnoha oblíbených potravin (mouka, těstoviny, pečivo). Alergie spočívá v neschopnosti zažívacího systému tuto látku trávit. Řešením je tzv. bezlepková dieta. Podle speciálních receptů se dá připravit i chléb. Nejčastěji se projeví u dětí kolem půl roku, a to průjmem, úbytkem na váze, nechutenstvím a typicky nafouklým bříškem. Jistě jej znáte z fotografií dětí z Afriky.

Vejce

Jak všichni víme, vejce se skládá ze žloutku a bílku, a alergii tedy může vyvolávat každá z jeho složek. Žloutek je méně agresivní, protože tepelnou úpravou ztrácí alergenicitu. Často se díky podobnosti bílkovin vyskytuje přecitlivělost na vejce společně s alergií na mléko. Dokonce se jedná o druhou nejrozšířenější přecitlivělost. Pomáhá opět dieta.

Ořechy a oříšky

Ořechy, ač se to nezdá, mohou být zákeřné. Je u nich velké riziko těžké alergické reakce. Zásobní bílkoviny jsou odolné vůči tepelnému zpracování i látkám, které tělo využívá k trávení. Alergie na burské oříšky je dokonce nejčastější potravinovou alergií.

Jak to zjistím?

U alergologa si můžete nechat udělat testy, které ukážou, jak moc jste citliví na nejběžnější alergeny. Bohužel u jídla se to těžko prokazuje a většinou alergii poznáte, až když přijde první negativní reakce vašeho těla.

Zdroj: idnes.cz

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný...

Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016
Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016

Na úvod rovnou zklamu všechny, které netrápí nesnášenlivostí lepku, neboť zdravotní...

Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití
Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Pokusili jsme se tak trochu o „nemožné“ a zmapovali, které druhy přirozeně...

Poznejte zásady stravování při celiakii
Poznejte zásady stravování při celiakii

Trpíte celiakií? Toto celoživotní, autoimunitní onemocnění, je definováno tím, že...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty