úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na lepek (mouku) > Celiakie trápí mnoho lidí, aniž by o tom věděli

Celiakie trápí mnoho lidí, aniž by o tom věděli

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží
  3. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti

Ještě před několika lety se o celiakii hovořilo jako o vzácném onemocnění. Dnes jí trpí až 50 tisíc osob, ovšem skutečně o tom ví jen jedna desetina z nich. Přitom pro úspěšnou léčbu této choroby je nutné dodržovat přísnou bezlepkovou dietu.

Celiakie patří prozatím mezi nevyléčitelné choroby. Jedinou možnou formou terapie je dodržování speciální, takzvané bezlepkové diety. Pro pacienta to znamená jediné – vyřadit z jídelníčku všechny potraviny, které lepek neboli gluten obsahují. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o všechny výrobky obsahující mouku, nebo při jejichž výrobě byla použita pšenice, ječmen nebo žito. Dieta je velmi nekompromisní

Začít s bezlepkovou dietou není vůbec jednoduché, jelikož se lidé musí z velké části vzdát většiny svých oblíbených jídel. Lepek je totiž obsažen téměř ve všem, co využívá běžná kuchyně a to například i v mléčných výrobcích, jež jsou zahušťovány pšeničným škrobem a náhrady těchto potravin jsou mnohdy velmi složité.

Výrobky určené pro celiaky bezpečně poznáme podle symbolu s přeškrtnutým klasem nebo pomocí psané informace na obalu – „vhodné pro celiaky“,“ „neobsahuje lepek“ apod.

Bohužel stále neexistuje příliš mnoho obchodů, kde tyto výrobky naleznete. Jedním z důvodů je, že výroba bezlepkových potravin vyžaduje náročnější postupy, což se v konečném důsledku samozřejmě podepisuje také na jejich ceně. I díky tomu jsou bezlepkové potraviny až třikrát dražší než ty běžné.

Zdravotní pojišťovny na ně celiakům navíc přispívají buď zanedbatelnými částkami (maximálně v řádu několika set korun měsíčně) nebo dokonce vůbec. Bezlepková dieta přitom jednoho nemocného podle odhadů ročně vyjde na cca 36 tisíc korun. Když se nemoc neléčí

Jen malé procento všech nemocných o své nemoci ví. Typické na celiakii totiž je, že nemusí mít projevy vůbec žádné. Pokud budeme mluvit o klasickém průběhu onemocnění, který se vyskytuje u deseti procent pacientů, projevuje se nafouklým břichem, průjmy, objemnými stolicemi, nadýmáním a flatulencí (plynatostí), může se objevit i hubnutí a malnutrice (podvýživa).

Pokud se však nemoc dlouhodobě neléčí, může mít i řadu komplikací.

" U neléčené celiakie dochází ke zhoršenému vstřebávání některých živin, především tuků, minerálů (vápníku), dále vitamínů rozpustných v tucích. Zvyšuje se riziko vzniku metabolické kostní nemoci – prořídnutí kostí, chudokrevnosti (anémie), malnutrice (podvýživy). U pacientů s neléčenou celiakií je také vyšší riziko nádorových onemocnění," vysvětluje Doc. MUDr. Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy a vedoucí Jednotky intenzivní metabolické péče Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Na onemocnění jako takové většinou upozorní krevní testy, po kterých se ještě dělá endoskopické vyšetření žaludku.

Jakmile lékař onemocnění potvrdí, je nutné okamžitě zavést bezlepkovou dietu. Zprvu je to pro každého velmi náročné, vzdát se téměř všeho, co dříve jedl. Ale časem tento prvotní stres opadne a člověk se s dietou v podstatě zžije.

Navíc, neustále i roste počet výrobků, které jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Kromě tradičních dietních potravin jsou k sehnání i nejrůznější cukrovinky či uzeniny. V současné době si i takto nemocný člověk může pochutnat na párku či klobáse, což dříve nebylo vůbec možné.

Autor: Dana Sokolová Zdroj: Novinky.cz

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný...

Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016
Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016

Na úvod rovnou zklamu všechny, které netrápí nesnášenlivostí lepku, neboť zdravotní...

Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití
Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Pokusili jsme se tak trochu o „nemožné“ a zmapovali, které druhy přirozeně...

Poznejte zásady stravování při celiakii
Poznejte zásady stravování při celiakii

Trpíte celiakií? Toto celoživotní, autoimunitní onemocnění, je definováno tím, že...

Speciální a univerzální bezlepkové směsi
Speciální a univerzální bezlepkové směsi

Začínáte s bezlepkovým pečením a bojíte se míchání více druhů mouk? Anebo nemáte čas...

Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty