Potravinový alergik se dovolené rozhodně nemusí bát. S trochou zkušeností brzy všechny cesty zvládnete levou zadní. Jak se připravit a co si vzít s sebou? A kde získat nápovědu v začátcích?
Vygůglete si jídelníček
Základní radou je nenechávat nic náhodě. Čím omezenější máte jídelníček, tím lépe byste měli vyjíždět připraveni. To znamená předem si naplánovat, kde a případně i co budete jíst. Hotel, restaurace i přepravní společnost si lze s předstihem proťuknout na internetu nebo je přímo kontaktovat s dotazy.
Na mnoha místech, a to nejen v obvyklých turistických destinacích můžete být příjemně překvapeni, že umějí vařit bezlepkově nebo třeba vegansky (bez vajec a mléka). Líná huba… znáte to.
Jedete do vybrané lokality poprvé a nemáte objednáno all inclusive? V tom případě si zabalte základní zásobu trvanlivých potravin vyhovujících vaší dietě, které můžete bez složitých příprav dlabat: pečivo, sušenky, cereální tyčinky, sušené ovoce atd. A když je na místě možnost vařit nebo ohřívat jídlo, padají téměř všechna omezení.
Doma se poraďte a na dovolené raďte ostatním
Jestliže míříte do země, jejíž jazyk moc dobře neovládáte, osvědčilo se připravit si překlad nejdůležitějších informací a dotazů týkajících se vaší diety:
- jaké máte onemocnění
- co vaše jídlo nesmí obsahovat
- co vaše jídlo může obsahovat.
Tradiční metodou jsou vytištěné kartičky, ale dobře poslouží i „tahák“ uložený v chytrém telefonu.
Dost záleží na destinaci. Při cestách po rozvinutých „západních“ zemích se můžete více spolehnout na informovanost místních i dostupnost speciálních potravin. Čím více mimo moderní civilizaci míříte, tím poctivěji si budete muset jídelníček rozplánovat a většinu jídla zabalit s sebou.
Konkrétní postřehy a zkušenosti najdete v dalších článcích.
Využívejte možnosti poradit se se zkušenějšími dietáři v různých diskuzních fórech a facebookových skupinách. Můžeme například doporučit skupinu s výstižným názvem Bez lepku, mléka a vajec. Potravinové alergie a intolerance, ve které jsou aktivní i někteří z našich redaktorů a spolupracovníků.
Doplňky stravy a léky s sebou
Potravinoví alergici mívají choulostivější trávicí soustavu i imunitní systém. Řeč je hlavně o střevech, protože jejich stav velmi souvisí s tím, jak člověk zvládne pobyt v cizím prostředí. Cestovatelský stres, neobvyklá strava, případně i méně kvalitní voda mohou přivodit bolesti břicha a průjmy.
Kromě živočišného uhlí a léků na zastavení průjmu, které pomáhají řešit následky, existuje i možnost preventivního posilování střev pomocí probiotik, která si ještě před odjezdem začnete přidávat do stravy. Pomoct může i zvýšení příjmu vlákniny.
Některé probiotické přípravky jsou speciálně vyvinuté pro cestovatele do zahraničí (foto: Schwabe Czech Republic)
Nezapomeňte si s sebou vzít ani léky, které máte použít v případě neúmyslné konzumace svého alergenu. Nejčastěji jde o antihistaminika, u alergiků s anafylaktickými sklony i adrenalin.
Pokud vícekrát týdně užíváte alergenovou vakcínu, která se musí uchovávat v chladničce, mohla by se při dlouhé cestě znehodnotit. Při vysazení na dobu delší než týden se poraďte se svým alergologem, jak to správně udělat.
Jak řešíte cestování vy? Spoléháte na místní zdroje, nebo si raději vozíte osvědčené potraviny s sebou?
Další články speciálu Cestování s potravinovou alergií a celiakií
Milujeme cestování a ani potravinová alergie nás nezastaví
Cestování s dietou – tentokrát po Evropě