Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Kosmetika pro atopiky: Jak vybírat z obrovské nabídky na trhu

Kosmetika pro atopiky není vždy levná, proto se vyplatí dobře vybírat (foto: iStock)
Kosmetika pro atopiky není vždy levná, proto se vyplatí dobře vybírat (foto: iStock)

Kosmetiky pro atopiky jsou v dnešní době plné obchody. Desítky různých značek tvrdí, že právě ony nabízejí ten ideální přípravek na pokožku atopika. Spotřebitel tak často zkouší nové a nové produkty, které ne vždy naplní jeho očekávání. Jak nevyhazovat peníze oknem? Zaměřte se na složení kosmetiky a její účel použití. Není krém jako krém…

Výběr kosmetiky podle skutečného stavu atopického ekzému

Připravte se na to, že v průběhu roku budete potřebovat různé typy kosmetických přípravků. Budete je muset střídat podle toho, v jakém stavu jsou především ložiska ekzému. Jinak se ošetřuje zarudnutí, jinak mokvání a jinak šupinatění.

Náš tip: Pravidlům používání kosmetiky pro atopiky se podrobně věnujeme v dvojčlánku Kosmetická péče o atopickou pokožku. Z něj si můžete udělat představu, jaké druhy kosmetiky budete potřebovat.

Pomůckou při výběru kosmetiky může být i to, v jakém ročním období ji budete používat. V topné sezoně pokožka více vysychá, a tak budou lépe fungovat vydatnější, mastnější přípravky. V létě se naopak mazání odlehčuje. Na toto téma jsme psali v článcích Promazávání atopické pokožky v létě a Atopická pokožka v zimě.

Zajímejte se o obsah účinných látek

Cílem promašťování atopické pokožky je obnova a udržování její bariérové funkce. Jde o to uzavřít mikroskopické prasklinky v pokožce a obnovit přirozený tukový film na ní. Tím se pokožka stane odolnější vůči vnějším i vnitřním vlivům a přestane ztrácet vláhu.  

Nejde tedy o žádné vyhlazování vrásek, proto nejsou vhodné běžné krémy „na krásu“. Zřejmě vám nebudou stačit ani běžné hydratační krémy – pro přesušenou pokožku budou příliš slabým kalibrem.

Podrobnosti najdete v článku Složení promašťující kosmetiky pro ekzematiky.

Kupujte jen tolik, kolik máte šanci spotřebovat

Jak velké zásoby kosmetiky je potřeba si udržovat? Největší spotřebu budete mít u tělových mlék a podobných přípravků, které se používají na celý povrch těla, a to prakticky celoročně. Během zhoršení ekzému se totiž doporučuje promašťovat celou kůži i několikrát denně. Některé produkty se vyrábějí i ve větších baleních, na kterých může pravidelný uživatel ušetřit.

Preparátů na ošetřování samotných ložisek nemusíte mít v zásobě mnoho – záleží samozřejmě na tom, jak jsou ložiska rozsáhlá a jak často se akutní stavy vracejí. Běžná kosmetika pro atopiky je velice dobře dostupná v lékárnách i internetových obchodech, takže ani nečekané vzplanutí ekzému by vás nemělo zaskočit.

 

Kosmetiky pro atopiky opravdu není nedostatek
Kosmetiky pro atopiky opravdu není nedostatek

 

Otevřené kosmetické přípravky se snažte co nejdříve spotřebovat. Většinou totiž neobsahují konzervační látky. Mohou tak rychleji žluknout nebo se v nich mohou množit nežádoucí bakterie. Někteří výrobci mají i toto „podchyceno“ a balí kosmetiku do obalů se vzduchotěsným uzávěrem.

Rozhoduje názor vaší pokožky, ne značka krému

Tady je přehled několika rozšířených značek a jejich produktových řad určených k promazávání velmi suché a atopické pokožky:

  • Bioderma Atoderm
  • Eucerin AtopiControl a Complete Repair
  • Avène XeraCalm (dříve TriXéra)
  • A-derma Exomega a Cytelium
  • Linola
  • Protopan
  • Cannaderm Atopos
  • La Roche-Posay Lipikar
  • Basic
  • Excipial

Při volbě kosmetiky je ale rozhodující individuální snášenlivost a spokojenost, nikoli známost značky. Na druhou stranu značka není jen „reklama“. Za značkou mohou být léta výzkumu. Záleží na serióznosti každého výrobce. 

I u málo známých nebo začínajících firem můžete narazit na kosmetiku, která vám bude absolutně vyhovovat a pomůže vám při zvládání ekzému.

Masti se vyrábějí také přímo v lékárnách podle individuálního doporučení lékaře. Takzvané neutrální masťové základy jsou k dostání i bez receptu.

Nejen mazání

Výběrem promašťující a zvláčňující kosmetiky, které se odborně říká emoliencia, však ještě nejsou pokryty všechny potřeby atopické pokožky. Tato pokožka je nejen nadprůměrně suchá, ale u některých atopiků i přecitlivělá až alergická.

Proto je potřeba věnovat zvýšenou pozornost i výběru kosmetických a drogistických přípravků určených pro běžnou péči – mytí pokožky, mytí vlasů, potlačování pocení atd. Někteří výrobci nabízejí mycí přípravky určené přímo atopikům. Jsou jiné v tom, že pokožku nevysušují.

Ideální jsou ty, které jsou zároveň označeny jako hypoalergenní – bez barviv, parfémů a konzervantů. Více se o tomto tématu píše v našem starším článku Jak umývat pokožku s atopickým ekzémem.

 

Jak nákup promazávací kosmetiky řešíte vy? Chybí vám v obchodech nějaké informace? Poradil vám s výběrem kožní lékař?

Související články

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků

Související články

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
Připravili jsme pro vás 7 důležitých argumentů, proč by mohla být čistička vzduchu prospěšná právě pro vás.
Astma
7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Atopický ekzém, je poměrně časté chronické kožní onemocnění, které postihuje dospělé i děti. Trpí jím až 20 % populace...
Alergie na lepek (mouku) Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků
Odkvetením travin pylová sezona nekončí. V srpnu a září jsou hlavními alergeny pelyněk a ambrozie. Jsou to plevelné byliny...
Alergie na pyl
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků
Alergenové vakcíny
„Dobrý den, pane doktore, mám alergickou rýmu a astma. Několik let chodím na alergologii a při poslední kontrole mi naše...
Alergenové vakcíny
Alergeny v domácnosti
Úprava domácího prostředí alergika patří vedle pravidelné spolupráce s ošetřujícím lékařem, k významným možnostem zlepšení...
Alergeny v domácnosti
Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí
Nežádoucí reakce po konzumaci potravin jsou zcela běžný jev. A potravinová alergie přitom nemusí být jediným vysvětlením...
Alergie na potraviny
Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí
Alergici, pozor na burčák
Alergickou reakci na vosí jed může spustit čerstvá hroznová šťáva nebo mladé víno, tvrdí španělští lékaři, kterým se prý...
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz Alergie na potraviny
Alergici, pozor na burčák
Alergická rýma
Alergická rýma je definována jako alergický zánět nosní sliznice. Projevuje se kýcháním, svěděním, hypersekrecí a ucpáním...
Alergická rýma

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník včera
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 3 dny