úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Povinné označování alergenů - nově i v restauracích a jídelnách – 2. část

Povinné označování alergenů - nově i v restauracích a jídelnách – 2. část

Vložte svůj článek

Petra Vojtová, 27. 11. 2014

Alergie na potraviny, Alergie na mléko, Celiakie

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

11490 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

(foto: iStock)

Novinkou, která nabývá platnosti 13. 12. 2014, je povinnost nejen výrobců a prodejců, ale i všech provozovatelů restaurací, školních jídelen, nemocnic, obecně provozovatelů zařízení společného stravování uvádět alergeny, které jsou obsaženy v pokrmech nabízených daným zařízením a v nebalených výrobcích.

Slovo „novinka“ je však trochu zavádějící, neboť povinnost stravovacích provozů informovat strávníky o alergenech přítomných v nabízených pokrmech je platná již od roku 2005.

Nynější nařízení EU je však konkrétnější. Uvádí, že by alergen měl být na jídelním lístku označen dostatečně jasně, a to buď slovně, příp. číslem označujícím alergen, které koresponduje s povinným značením (1 – 14). Tato čísla a jejich význam by měly být k nahlédnutí poblíž, aby se s nimi mohl strávník seznámit. Školním jídelnám se doporučuje uvést dané informace na internetové stránce jídelny, aby s nimi byli obeznámeni i všichni rodiče.

Pro provozovatele bude tato změna mimo jiné představovat vyžádat si od svých dodavatelů kompletní údaje o dodaných potravinách a surovinách. Povinnosti dodavatelů tyto informace poskytnout upravuje nařízení EU č. 1169/2011.

14 hlavních potenciálních alergenů

  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, ječmen, žito, oves, včetně jejich hybridních odrůd a kříženců)
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Suché skořápkové plody a výrobky z nich (mandle, ořechy lískové, vlašské, kešu, pekanové, makadamové, para ořechy a pistácie)
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno v SO2
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Povinné označování potravin pro zvláštní výživu osob s nesnášenlivostí lepku

Hovoříme-li o značení potravin, nelze nezmínit pravidla týkající se označování bezlepkových potravin, což je často diskutované téma mezi našimi čtenáři.

Od roku 2012 jsou v platnosti jednotná evropská pravidla, která rozlišují dvě základní kategorie potravin:

  • „bezlepkové potraviny“

       - obsah lepku může být nejvýše 20 mg/kg

       - neobsahují pšenici, ječmen, žito, oves a křížence těchto obilovin

       - obsahují přirozeně bezlepkové suroviny

 

  • „potraviny s velmi nízkým obsahem lepku“

       - obsah lepku může být nejvýše 100 mg/kg

       - jsou vyrobené z běžných lepkových obilovin, u kterých byl obsah 

        lepku výrazně snížen technologickou úpravou

Řada osob s alergií na lepek snese oves (někteří i ječmen). Ovšem vyprodukovat „čistý oves“, který by nebyl během pěstování, sklizně či zpracování kontaminován ostatními lepkovými obilovinami, je velmi náročné. Proto se i zde sledují max. povolené limity lepku, které musejí být pod hranicí 20 mg/kg, aby výrobky mohly být označeny za vhodné pro celiaky.

Možné doprovodné značení potravin

Kromě povinného označení dle evropské směrnice se můžeme na bezlepkových potravinách setkat i s pojmy „vhodné pro celiaky, vhodné pro bezlepkovou dietu“ či s přeškrtnutým obilným klasem. Tato alternativní označení jsou však pouze doplňková, neměla by nahrazovat povinná.

Nepřehlédněte: Značení alergenů u balených potravin

Jaká je vaše osobní zkušenost ať už pozitivní či negativní s označováním alergenů v potravinách? Uvidíme, jak se provozovatelé zařízení společného stravování zhostí své nové povinnosti.

Komentáře ke článku
Radovan Čáp

27. 2. 2018
14:10

Dobrý den, děkuji za uvedený článek o povinném označování alergenů provozovateli zařízení společného stravování. Z reakcí v některých restaurací jsem měl dlouho pocit, že uvedená povinnost neexistuje, v mnoha mi tvrdili, že žádná taková povinnost neexistuje, jinde ( a těch je opravdu velmi mnoho ) prostě alergenový jídelní lístek nemají. Jsem celiak a často je jednání v restauracích opravdu frustrující až k vzteku. Jde jen o další z mnoha příkladů pověstné české ignorance zákonů. Doporučíte mi prosím, co dělat v situaci, kdy restaurace lístek s uvedenými alergeny nemá ?
Děkuji za odpověď, Radovan Čáp
P.S. Absolutními ignoranty v tomto směru jsou asijské restaurace. Platí pro ně vůbec nějaká pravidla ?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...

Recepty
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Všechny recepty