úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Povinné označování alergenů - nově i v restauracích a jídelnách – 2. část

Povinné označování alergenů - nově i v restauracích a jídelnách – 2. část

Vložte svůj článek

Petra Vojtová, 27. 11. 2014

Alergie na potraviny, Alergie na mléko, Celiakie

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

11490 Kč
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Co kdy kvete I: únor až duben

(foto: iStock)

Novinkou, která nabývá platnosti 13. 12. 2014, je povinnost nejen výrobců a prodejců, ale i všech provozovatelů restaurací, školních jídelen, nemocnic, obecně provozovatelů zařízení společného stravování uvádět alergeny, které jsou obsaženy v pokrmech nabízených daným zařízením a v nebalených výrobcích.

Slovo „novinka“ je však trochu zavádějící, neboť povinnost stravovacích provozů informovat strávníky o alergenech přítomných v nabízených pokrmech je platná již od roku 2005.

Nynější nařízení EU je však konkrétnější. Uvádí, že by alergen měl být na jídelním lístku označen dostatečně jasně, a to buď slovně, příp. číslem označujícím alergen, které koresponduje s povinným značením (1 – 14). Tato čísla a jejich význam by měly být k nahlédnutí poblíž, aby se s nimi mohl strávník seznámit. Školním jídelnám se doporučuje uvést dané informace na internetové stránce jídelny, aby s nimi byli obeznámeni i všichni rodiče.

Pro provozovatele bude tato změna mimo jiné představovat vyžádat si od svých dodavatelů kompletní údaje o dodaných potravinách a surovinách. Povinnosti dodavatelů tyto informace poskytnout upravuje nařízení EU č. 1169/2011.

14 hlavních potenciálních alergenů

  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, ječmen, žito, oves, včetně jejich hybridních odrůd a kříženců)
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Suché skořápkové plody a výrobky z nich (mandle, ořechy lískové, vlašské, kešu, pekanové, makadamové, para ořechy a pistácie)
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno v SO2
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Povinné označování potravin pro zvláštní výživu osob s nesnášenlivostí lepku

Hovoříme-li o značení potravin, nelze nezmínit pravidla týkající se označování bezlepkových potravin, což je často diskutované téma mezi našimi čtenáři.

Od roku 2012 jsou v platnosti jednotná evropská pravidla, která rozlišují dvě základní kategorie potravin:

  • „bezlepkové potraviny“

       - obsah lepku může být nejvýše 20 mg/kg

       - neobsahují pšenici, ječmen, žito, oves a křížence těchto obilovin

       - obsahují přirozeně bezlepkové suroviny

 

  • „potraviny s velmi nízkým obsahem lepku“

       - obsah lepku může být nejvýše 100 mg/kg

       - jsou vyrobené z běžných lepkových obilovin, u kterých byl obsah 

        lepku výrazně snížen technologickou úpravou

Řada osob s alergií na lepek snese oves (někteří i ječmen). Ovšem vyprodukovat „čistý oves“, který by nebyl během pěstování, sklizně či zpracování kontaminován ostatními lepkovými obilovinami, je velmi náročné. Proto se i zde sledují max. povolené limity lepku, které musejí být pod hranicí 20 mg/kg, aby výrobky mohly být označeny za vhodné pro celiaky.

Možné doprovodné značení potravin

Kromě povinného označení dle evropské směrnice se můžeme na bezlepkových potravinách setkat i s pojmy „vhodné pro celiaky, vhodné pro bezlepkovou dietu“ či s přeškrtnutým obilným klasem. Tato alternativní označení jsou však pouze doplňková, neměla by nahrazovat povinná.

Nepřehlédněte: Značení alergenů u balených potravin

Jaká je vaše osobní zkušenost ať už pozitivní či negativní s označováním alergenů v potravinách? Uvidíme, jak se provozovatelé zařízení společného stravování zhostí své nové povinnosti.

Komentáře ke článku
Vladka

9. 9. 2018
18:52

Pro: Radovan ČápÚplný souhlas! Dostal jste nejakou odpověd? X-krát mi bylo špatně poté, co mi v reastauraci říkali, že jídlo je bez lepku a ono nebylo. Děkuji

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Radovan Čáp

27. 2. 2018
14:10

Dobrý den, děkuji za uvedený článek o povinném označování alergenů provozovateli zařízení společného stravování. Z reakcí v některých restaurací jsem měl dlouho pocit, že uvedená povinnost neexistuje, v mnoha mi tvrdili, že žádná taková povinnost neexistuje, jinde ( a těch je opravdu velmi mnoho ) prostě alergenový jídelní lístek nemají. Jsem celiak a často je jednání v restauracích opravdu frustrující až k vzteku. Jde jen o další z mnoha příkladů pověstné české ignorance zákonů. Doporučíte mi prosím, co dělat v situaci, kdy restaurace lístek s uvedenými alergeny nemá ?
Děkuji za odpověď, Radovan Čáp
P.S. Absolutními ignoranty v tomto směru jsou asijské restaurace. Platí pro ně vůbec nějaká pravidla ?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...

Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty