úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Povinné označování alergenů - nově i v restauracích a jídelnách – 2. část

Povinné označování alergenů - nově i v restauracích a jídelnách – 2. část

Vložte svůj článek

Petra Vojtová, 27. 11. 2014

Alergie na potraviny, Alergie na mléko, Celiakie

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Co kdy kvete I: únor až duben
  2. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

(foto: iStock)

Novinkou, která nabývá platnosti 13. 12. 2014, je povinnost nejen výrobců a prodejců, ale i všech provozovatelů restaurací, školních jídelen, nemocnic, obecně provozovatelů zařízení společného stravování uvádět alergeny, které jsou obsaženy v pokrmech nabízených daným zařízením a v nebalených výrobcích.

Slovo „novinka“ je však trochu zavádějící, neboť povinnost stravovacích provozů informovat strávníky o alergenech přítomných v nabízených pokrmech je platná již od roku 2005.

Nynější nařízení EU je však konkrétnější. Uvádí, že by alergen měl být na jídelním lístku označen dostatečně jasně, a to buď slovně, příp. číslem označujícím alergen, které koresponduje s povinným značením (1 – 14). Tato čísla a jejich význam by měly být k nahlédnutí poblíž, aby se s nimi mohl strávník seznámit. Školním jídelnám se doporučuje uvést dané informace na internetové stránce jídelny, aby s nimi byli obeznámeni i všichni rodiče.

Pro provozovatele bude tato změna mimo jiné představovat vyžádat si od svých dodavatelů kompletní údaje o dodaných potravinách a surovinách. Povinnosti dodavatelů tyto informace poskytnout upravuje nařízení EU č. 1169/2011.

14 hlavních potenciálních alergenů

  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, ječmen, žito, oves, včetně jejich hybridních odrůd a kříženců)
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Suché skořápkové plody a výrobky z nich (mandle, ořechy lískové, vlašské, kešu, pekanové, makadamové, para ořechy a pistácie)
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno v SO2
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Povinné označování potravin pro zvláštní výživu osob s nesnášenlivostí lepku

Hovoříme-li o značení potravin, nelze nezmínit pravidla týkající se označování bezlepkových potravin, což je často diskutované téma mezi našimi čtenáři.

Od roku 2012 jsou v platnosti jednotná evropská pravidla, která rozlišují dvě základní kategorie potravin:

  • „bezlepkové potraviny“

       - obsah lepku může být nejvýše 20 mg/kg

       - neobsahují pšenici, ječmen, žito, oves a křížence těchto obilovin

       - obsahují přirozeně bezlepkové suroviny

 

  • „potraviny s velmi nízkým obsahem lepku“

       - obsah lepku může být nejvýše 100 mg/kg

       - jsou vyrobené z běžných lepkových obilovin, u kterých byl obsah 

        lepku výrazně snížen technologickou úpravou

Řada osob s alergií na lepek snese oves (někteří i ječmen). Ovšem vyprodukovat „čistý oves“, který by nebyl během pěstování, sklizně či zpracování kontaminován ostatními lepkovými obilovinami, je velmi náročné. Proto se i zde sledují max. povolené limity lepku, které musejí být pod hranicí 20 mg/kg, aby výrobky mohly být označeny za vhodné pro celiaky.

Možné doprovodné značení potravin

Kromě povinného označení dle evropské směrnice se můžeme na bezlepkových potravinách setkat i s pojmy „vhodné pro celiaky, vhodné pro bezlepkovou dietu“ či s přeškrtnutým obilným klasem. Tato alternativní označení jsou však pouze doplňková, neměla by nahrazovat povinná.

Nepřehlédněte: Značení alergenů u balených potravin

Jaká je vaše osobní zkušenost ať už pozitivní či negativní s označováním alergenů v potravinách? Uvidíme, jak se provozovatelé zařízení společného stravování zhostí své nové povinnosti.

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty