Infolinka 541 212 450

Maniokový chléb

INGREDIENCE

450 ml vody celkem, z toho: - 100 ml teplé vody na kvásek - 100 ml teplé vody na chia semínka - 250 ml vlažné vody do samotného těsta 350 g bezlepkové mouky Doves Farm – Brown bread flour 150 g uvařených nastrouhaných brambor 100 g maniokové škrobové mouky 50 g bezlepkové směsi Jizerka 3 lžíce celého lněného semínka 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce jablečného octa 2 lžíce chia semínek 2 lžíce dýňových semínek na posypání 2 lžičky soli 1 lžička cukru (pro měkčí kůrku 1 lžička medu) 1 lžička chlebového koření 1 lžička guarové gumy (rozpustná vláknina) 7 g sušeného droždí



POSTUP

Uvaříme si dvě střední brambory. Po uvaření necháme vychladnout, nastrouháme a odvážíme si potřebné množství. Ideálně využijeme zbylých pár brambor od oběda :-).

Navážíme si mouky. Odebereme jednu lžíci mouky na probuzení kvásku - tu v menší misce zalijeme 100 ml teplé vody, přidáme sušené droždí a cukr. Zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.

Do další misky s teplou vodou (100 ml) přidáme chia semínka a rovněž necháme nabobtnat cca 10 - 15 minut (chia semínka vytvoří jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru).

Do mísy, ve které máme navážené mouky, přidáme sůl, koření na chleba, lněné semínko a guarovou gumu.

Vezmeme větší mísu, nalijeme do ní 250 ml vlažné vody a přesypeme do ní sypké směsi (pořadí nejdříve voda, poté směs je důležitá). Přidáme nastrouhané brambory, jablečný ocet a promícháme.

Do směsi přidáme směs s chia semínky, probuzený kvásek, promícháme a na závěr přidáme olej (pokud byste olej přidali před tekutinou, obalil by škroby kapénky tuku a poté by již mouka nepřijala další tekutinu a chléb by po upečení byl mokrý).

Směs důkladně promícháme a stěrkou přendáme do pečící nádoby domácí pekárny. Pečeme na program rychlý, popř. bezlepkový. Upečený chléb má z vrchní části světlý povlak, nezalekněte se toho, chléb je skutečně upečený :-).

Po zaznění zvukového signálu posypeme chleba dýňovými či slunečnicovými semínky.

Po upečení necháme 5 minut odležet, vyklopíme na prkénko a necháme chléb vychladnout na kovové či dřevěné mřížce, aby se nezapařil.

Poznámka:

Pokud se rozhodneme dávat vodu, moučné směsi a ostatní suroviny rovnou do pečící nádoby (nebudeme si chtít špinit další mísu), pak musíme míchat velice opatrně a výsledek není tak důkladný. Při důkladném ručním míchání surovin přímo v pečící nádobě se stává, že tíhou těsta nadzvedneme hnětací hák, pod který se dostane těsto, a hák je po následném zapnutí pekárny zablokovaný a nepracuje.

Maniok je tropická hlízovitá rostlina velká asi jako brambora. Je to 5. nejpěstovanější plodina světa. V západních zemích je manioková mouka (škrob) součástí snad všech směsí na pečení, u nás je zatím téměř neznámá. Bezlepkové těsto obsahující maniok je mnohem pevnější a méně drobivé.

Přeji dobrou chuť!

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

4.8x
(Hodnotilo 9 lidí)

Kategorie