Infolinka 541 212 450

Medové perníčky s kakaem, pomerančem a mandlemi - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

150 g mouky Schaer Patisseria + na vyválení 100 g mouky Jizerka 100 g cukru moučka 2 celá velká vejce + 1 na potření 80 g mletých mandlí 60 g rozpuštěného tuku Stella 2 vrchovaté polévkové lžíce tekutého medu 2 polévkové lžíce kakaového prášku 1 polévková lžíce perníkového koření bez lepku, např. Benkor 1 kávová lžička guarové moučky 1 rovná kávová lžička jedlé sody 1/2 kávové lžičky mleté skořice špetka mletého hřebíčku strouhaná kůra z 1 BIO pomeranče pár kapek přírodního pomeračového oleje (cca 3) - nemusí být pokud je těsto husté, ředíme po kapkách rostlinným mlékem zdobíme čokoládovou polevou (hořká čololáda bez mléka a Omega tuk v poměru 3:1) a mandlovým marcipánem pečící papíry



POSTUP

Mouky smícháme s kořením, cukrem, sodou, pomerančovou kůrou, kakaem a mletými mandlemi. Přidáme tekutiny - med, vejce, rozpuštěný tuk, případně pomerančový olejíček. Vše smícháme v kompaktní hladké těsto. Chvilku to trvá, protože se těsto díky medu dost lepí. Těsto vyvalujeme na vále podsypaném moukou a hněteme do takové hustoty, až nemá při položení na dlaň tendence "odtékat z dlaně".

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout do druhého dne.

Před rozválením musíme těsto alespoň jednu hodinu z lednice vyndat do pokojové teploty, aby povolilo. Troubu předehřejeme na 160 °C.

Vyvalujeme na pomoučené ploše na výšku 0,5 cm a vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut. Po upečení horké potíráme rozpuštěným vejcem, lépe čistým žloutkem, aby byly perníčky lesklé.

Zdobíme podle nálady bílkovou polevou, cukrovím zdobením, čokoládou a marcipánem.

Tip: Skvělé jsou perníčky promazané, dva k sobě přilepené švestkovými povidly, proložené kouskem marcipánu a polévané čokoládou.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.8x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie