Infolinka 541 212 450

Medový beránek s jablky

INGREDIENCE

350 g hladké bezlepkové mouky (použila jsem Schar mix C – Kuchen und Kekse) 200 ml oleje 100 g cukru krupice nebo třtinového cukru 4 vejce 2 jablka střední velikosti 50 ml rumu 50 g rozinek 50 g vlašských ořechů 3 lžíce medu 1 balíček kypřícího prášku 1 lžička mleté skořice tuk (máslo či sádlo) na vymazání formy hrubá mouka na vysypání (kukuřičná polohrubá nebo strouhanka)



POSTUP

Beránek je určen pro velkou keramickou přiklápěcí formu (babiččina). Pokud by to bylo do moderní silikonové či nové nerezové formy, asi bych udělala beránka z poloviny dávky ingrediencí.

1. Omyté rozinky den předem namočíme do rumu. Mouku s kypřícím práškem smícháme s cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a rozinkami s rumem. Oloupaná, na hrubo nastrouhaná jablka přidáme s olejem, celými vejci a medem ke směsi a vymícháme těsto. To naplníme do pečlivě vymazané formy (hlavně krk, uši a čumák) a vysypané moukou nebo strouhankou.

2. Do trouby si pod beránka dáme pečící papír (trochu nám po obvodu vyteče). Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme při 160 °C asi  30 minut.

3. Po upečení necháme beránka úplně ve formě vychladnout, opatrně vyklopíme, ořízneme a pocukrujeme nebo dále přizdobíme.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 30 min

Hodnocení

4.7x
(Hodnotilo 99 lidí)

Kategorie