Infolinka 541 212 450

Narozeninový dortík

INGREDIENCE

Korpus: 520 g bezlepkové mouky 300 g cuku 10 vajec 20 lžic horké vody 2 vanilkové cukry 1 kypřící bezlepkový prášekprášek citrónová kůra Krém vanilkový: 250 ml mléka 1 máslo 1 vanilkový pudink třtinový cukr, příp. krystalový dle chuti trocha rumu Krém borůvkový: část vanilkového krému + propasírované borůvky Krém čokokávový: 250 ml mléka 1 máslo 1/2 tabulky čokolády (nejlépe vysokoprocentní) cukr pár lžic silné kávy 1 čokoládový nebo karamelový pudink Marcipánové květinky: 100 g sušeného polotučného mléka 100 g cukru moučka 1 lžíce medu trochu oleje fialová gelová barva (bez lepku) Ozdoby z bílé "čokolády": bílá poleva Carla marmeláda na promazání korpusů (dělám si domácí)



POSTUP

Korpus: Vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli. V druhé míse ušleháme žloutky s horkou vodou a přidáme cukr. Poté ke žloutkům přidáme část sněhu, mouku, kypřící prášek a vymícháme těsto. Nakonec jen zlehka vmícháme zbytek sněhu. Dáme do dvou dortových forem (26 cm, 18 cm) vymazaných máslem a vysypaných bezlepkovou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C (horkovzduch) asi 20 minut. Aby nám korpus neklesl, je možné jej po vyndání z trouby přikrýt alobalem a nechat chladnout.  

Krémy: Uvaříme vanilkové pudinky s cukrem v mléce. Cukr používám většinou třinový, má lepší karamelovou chuť, ale můžeme použít i obyčejný. Po uvaření odstavíme hrnec. Na pudink odkrojíme kus másla a volně položíme na teplý pudink, máslo se tak začne rozpouštět. Přikryjeme potravinářskou folií, aby se neutvořil škraloup a necháme chladnout. 

Stejným způsobem si uvaříme i čokoládový/karamelový pudink, jen těsne před odstavení přidáme nalámanou čokoládu. Odstavíme a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Opět navrh dáme kousek másla, přikryjeme folií a necháme chladnout.  

Zatím si vyšleháme změklé máslo s cukrem podle chuti a po lžicích zašleháváme pudink (v jedné misce vanilkový, v druhé zvlášť čokokávový). Důležité je, aby všechny suroviny na krém měly stejnou teplotu! Jinak budou v krému hrudky. Část vanilkového krému si dáme do třetí misky a přidáme propasírované borůvky (protlačila jsem je skrz sítko). K čokokávovému nakonec ještě vmícháme vychladlou silnou kávu (asi dvě lžíce).

Zdobení dortu: Korpusy si rozřízneme každý na 3 pláty. Každý plát pomažeme tence marmeládou a následně krémy. Do nejspodnější vrstvy jsem použila borůvkový, přiklopila plátem korpusu, pak následuje vanilkový, zase korpus. Vršek a boky dortu pomažeme tence vanilkovým krémem a uhladíme. Máme hotové spodní patro dortu. Začínáme vrstvit horní patro. Jelikož je dort asymetrický, neumístila jsem patro na střed dortu, ale do zadní části, abych mohla dopředu umístit květinky. Horní patro promažeme též marmeládou a čokokávovým krémem. Nakonec i vršek a boky dortu a opět uhladíme. Máme připravený dort ke zdobení. Nejprve ho dáme ještě vychladit do lednice.

Jdeme zdobit dortík :) 

Spodní patro jsem "obmazala" borůvkovým krémem, abychom docílili fialového základu pod kytičky. Pokud nemá krém pěknou fialovou barvičku, můžeme jej trochu zabarvit gelovým barvivem. Zdobící sáčky si naplníme krémy - vanilkovým a čokokávovým a zdobíme dle fantazie :). Nakonec poskládáme marcipánové květinky, ozdoby z bílé čokolády, uvážeme vespod stuhu a dáme ještě vychladit.

Ozdoby z falešného marcipánu a bílé čokolády: Dle receptu na falešný marcipán jsem si den předem propracovala hmotu. Podsypávala jsem solamylem. Část jsem obarvila gelovou potravinářskou barvou, část nechala bílou a část mramorovou. Vykrajovátkem jsem si vykrojila lístečky, okvětní plátky a kytičky. Ty jsem kosticí ještě dotvarovala a pak jen nechala ztuhnout v lednici. Byl to můj první pokus s "marcipánem".

Bílé ozdoby z polevy dělám tak, že si namaluji ornamenty na papír, ten vložím pod pečící papír a obkresluji bílou polevou rozehřátou dle návodu. Používám Carlu, ta je bez lepku. Nechám ztuhnout, sloupnu a mám čoko ozdoby :).

Na narozeninovém dortíku by také neměly chybět svíčky :).

Byl to můj první bezlepkový dort. Pekla jsem ho pro svojí švagrovou k 21. narozeninám. Protože já i bratr máme celiakii a chtěli jsme mlsat s ostatními na oslavě, pustila jsem se tedy do díla a toto je výsledek. Hlavní ale je, že se líbil oslavenkyni, která miluje fialovou barvu a že jsme si na něm všichni pochutnali :) 

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.3x
(Hodnotilo 26 lidí)

Kategorie