Infolinka 541 212 450

Nekynutý mazanec - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

350 g hladké bezlepkové mouky (Jizerka, Schär-Pattiserie, apod., 50 g může tvořit pohanková) 200 g bílého tofu 200 g moučkového cukru (dle chuti) + 1 vanilkový cukr 170 g Stelly 2 velká vejce + 1 na potření 50 g velkých rozinek namočených do dvou polévkových lžic tuzemáku + 1 polévková lžíce rumu do těsta 50 g sušeného ovoce 50 g sekaných mandlí 3 kávové lžičky vinného kamene nebo 1 bezlepkový kypřící prášek (2 kávové lžičky) 1 polévková lžíce kůry z bio citronu nebo pomeranče a 2 polévkové lžíce šťávy z citronu či pomeranče 1 polévková lžíce psylia 1 kávová lžička guarové moučky 50 ml vlažného rostlinného mléka (nemusí být, podle hustoty těsta)



POSTUP

Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme s vinným kamenem.

Šlehačem nebo v robotu vyšleháme tuk s cukry do světlé nadýchané pěny. Postupně zašleháme obě celá vejce. Přidáme postupně rozmixované tofu, rum, citronovou kůru a šťávu a zašleháme, až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170° C. Plech potáhneme pečícím papírem.

K tukovo-vaječnému základu přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, psylium, guar a opatrně promícháme. Nakonec přisypáváme mouku rozmíchanou s kypřidlem.

Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažnou tekutinu. Vlhkýma rukama vytvoříme jeden nebo dva bochánky, které přemístíme na plech, uprostřed je nařízneme do kříže, potřeme vajíčkem a pečeme do hnědé kůrky. Až je špejle zapíchnutá do středu suchá. Po upečení necháme bochánky na mřížce vychladnout a bohatě pocukrujeme. Těsto má tendenci se rozbíhat, proto je lepší udělat spoustu malých bochánků (tvarujeme vlhkýma rukama) do košíčků.

Tip: Pokud připravujete mazanec pro sdruženou dietu spolu s Diabetes, zkuste místo dávky cukru 1,5 dcl agávového sirupu nebo 80-100 g fruktozy.

Autorka: Radka Vrzalová - Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.8x
(Hodnotilo 5 lidí)

Kategorie