Infolinka 541 212 450

Oříškový makovec - bez lepku a mléka, příp. vajec

INGREDIENCE

Těsto: 200 g Schaer Farine + 100 g Adveni Bake and Cake (nebo 200 g Schaer B + 100 g Jizerky zelené) 150 - 200 ml teplé vody 100 g jemně strouhané mladé cuketové dužniny bez pecek 1 vejce M (50 ml po rozklepu) nebo vaječná náhrada s vodou 50 g cukur moučka 40 g bezmléčného tuku nebo GHÍ 1 lžíce strouhané BIO citrónové kůry 5 g sušeného droždí vlaštovkou 4 g bezlepkového prášku do pečiva špetka soli Náplň: 200 ml horkého sójového neslazeného mléka 100 g mletého máku 100 g mletých nebo strouhaných lístkových oříšků 80 g třtinového cukru 1 lžíce Tuzemáku skořice a citrónová kůra podle chuti příp. kukuřičná strouhanka na dohuštění pečící nádoba vyložená pečícím papírem



POSTUP

Mouky smícháme v uzavíratelné míse se solí, kypřícím práškem, cukrem a kůrou. Přidáme strouhanou cuketku a prsty ji rozmělníme s moukou. Do směsi přisypeme droždí a opět rukou promícháme. Lehce si rozmícháme v odměrce vejce a dolijeme teplou vodou na risku 200 ml (tedy 150 ml vody). Tekutinu přidáme do těsta a rukou zapracujeme. Pokud by bylo těsto suché, přidáme ještě 50 ml teplé vody a opět rukou zapracujeme, až máme hladké lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a dáme na teplé místo kynout na cca 45 minut - 1 hodinu.

Připravíme si náplň - na ovocný koláč ovoce a drobenku, na ořechový makovec smícháme všechny sypké suroviny a v kastrůlku přelijeme horkým mlékem a cca 3 minuty povaříme. Přidáme Tuzemák a příp. dohustíme kukuřičnou strouhankou nebo drcenými piškoty apod. na hustější kaši.

Rozpustíme si tuk do těsta a necháme ho zchladnout. Přidáme do vykynutého těsta a zapracujeme. Cuketka se v těstě rozpustí a díky tuku bude těstíčko jemné až hedvábné, ale tekutější, než jsme zvyklí třeba na Tondovy rohlíky.

Na dno trouby dáme hrnec s vodou a troubu roztopíme na 230 °C. Pečící nádobu vyložíme pečícím papírem. Pokud budeme dělat ořechový makovec, tak formu na dlouhý srnčí hřbet vyložíme cca 1/3 těsta a mokrou rukou ho rozprostřeme po celé délce. Dáme 1/2 ořechovo-makové náplně, zase těsto, druhou polovinu náplně a zbytek těsta. Uhladíme opět mokrou rukou. Povrch můžeme potřít zbytkem tuku a posypat oříšky.

Necháme přikryté pod utěrkou 10 minut odpočívat a pak pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 230 °C, pak snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 10 minut. Stav těsta uvnitř můžeme zkontrolovat špejlí.

Pečivo vyndáme na mřížku i s papírem a necháme zcela vychladnout.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.3x
(Hodnotilo 9 lidí)

Kategorie