Infolinka 541 212 450

Perníkové dominové kostky s morušemi bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Těsto: 300 ml sójového nebo rýžového mléka 300 g bezlepkové mouky (150 g Jizerka + 150 g Doves Farm samokypřící - modrá) 150 g švestkových povidel (domácí jsou nejlepší, pokud zakoupíte v obchodě, nařeďte je několika lžícemi teplé vody do konzistence dětské přesnídávky) 100 - 150 g moučkového cukru (podle chuti a sladkosti povidel) 50 - 100 g plodů moruše (podle chuti) 2 celá vejce 50 ml oleje 2 polévkové lžíce kakaa 1 kypřící prášek do perníku Dr. Oetker 1 kávová lžička bezlepkového koření do perníku (např. Benkor) tuk (bez laktózy) a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání plechu Poleva a ozdobení: 100 g hořké čokolády (bez laktózy) 30 g rostlinného tuku (bez laktózy) cukrové zdobení - kuličky Dr. Oetker (bez obsahu pšeničného škrobu)



POSTUP

Předehřejeme troubu na 160 °C. Ve vlažném mléce rozmícháme vejce, povidla a olej. Přidáme mouky s kypřícím práškem, kořením, cukrem a kakaem (případně přidáme nastrouhaný brambor či jablko). Směs dobře promícháme na hladké a vláčné těsto. Jako poslední do těsta vmícháme moruše. Plech s vyšším okrajem (rozměr cca 20 x 30 cm) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.

Perník pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 30 minut, až je špejle zapíchnutá do středu čistá a těsto se na ni nelepí. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme čokoládu s tukem a spojíme v polevu. Po upečení necháme plech s perníkem na mřížce vychladnout, zdobíme čokoládovou polevou. Nakrájíme ostrým nožem do tvaru dominových kostek a ozdobíme cukrovými kuličkami tak, aby vypadaly jako dominové kostky.

Tip: Pokud chcete mí perník vláčnější, můžete do těsta přidat jeden uvařený, jemně nastrouhaný brambor (cca 100 g varný typ B, C), nebo jedno oloupané jablko o stejné hmotnosti. Musíte však počítat s tím, že perník tolik nevyběhne.

Obměna: Pokud vám moruše nezachutnaly, zkuste je nahradit sekanými sušenými švestkami s povidly, budou dokonale ladit. A když je namočíte na několik hodin před tím do rumu či slivovice, dospělci to určitě ocení.

Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

 

 

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

1 h 0 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 1 lidí)

Kategorie