200 ml rostlinného mléka 170 g žitné mouky 170 g kvásku (70 g žitné mouky, 100 g vody, 1 lžíce aktivního kvásku) 130 g sladící směsi (cukr, med, agavový či jiný sirup) 4 lžíce oleje 1 lžíce povidel perníkové koření
200 ml rostlinného mléka 170 g žitné mouky 170 g kvásku (70 g žitné mouky, 100 g vody, 1 lžíce aktivního kvásku) 130 g sladící směsi (cukr, med, agavový či jiný sirup) 4 lžíce oleje 1 lžíce povidel perníkové koření
Kvásek: Smícháme mouku a vodu se lžící žitného kvásku a necháme vzejít kvásek (v surovinách označeno jako kvásek) cca 10 - 12 hodin.
Do vzešlého kvásku přidáme sladící směs, olej, rostlinné mléko, povidla, mouku a koření. Vše smícháme. Dáme do muffinových formiček a necháme cca 2 - 3 hodiny kynout.
Do směsi lze přidat hrozinky, ořechy, čokoládu dle chuti a možností.
Perníkové koření také nahrazuji třeba jen citronovou kůrou a mám jinou chuť muffinů.
Peču při 170 °C přibližně 25 - 40 minut.