Infolinka 541 212 450

Pohankovo-mandlový chléb - bez lepku, mléka, vajec

INGREDIENCE

Kvásek: 2,5 hrnku teplé vody (cca 50° C) 1 balení droždí 1 lžička agávového (nebo javorového) sirupu Těsto: 1 hrnek mouky Schaer mix it 1 hrnek pohankové mouky 1/2 hrnku mandlové mouky 1/2 hrnku pohankové krupice 1/3 hrnku lněných (nebo chia) semínek 1/3 hrnku psylia 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce agávového (nebo javorového) sirupu 1,5 lžičky soli



POSTUP

Připravte si kvásek smíchaním vody, jedné lžičky agávového sirupu a droždí. Nechte kvasit asi 10 min v teple.

Jakmile směs vykvasí, přidejte olivový olej, 2 lžíce agávového sirupu, lněná semínka a psylium a nechte odstát asi 3 minuty.

Mezitím smíchejte všechny mouky se solí. Do směsi pak přidejte kvásek a uhnětejte těsto. Dle potřeby přidejte pohankovou mouku (max. 1/2 hrníčku). Uhnětenou směs poté přikryjte utěrkou a nechte odležet v teple po dobu 1 hodiny. Těsto by mělo nakynout na dvojnásobný objem.

Dejte do trouby vrchní i spodní díl pekáče a zahřejte troubu na 250 °C. Potom vyklopte těsto do spodního pekáče a přikryjte horní částí. Pečte v uzavřeném pekáči asi 12 minut. Následně sundejte horní díl pekáče a dopékejte při 200 °C asi 40 min. Po upečení chléb vyjměte z pekáče a odložte na rošt a nechte vychladnout.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 30 min

Hodnocení

3.5x
(Hodnotilo 17 lidí)

Kategorie