Infolinka 541 212 450



Alergie na obiloviny - co můžu jíst

Otázka:

Dobrý den, trpím zkříženou alergií mezi potravinami a pyly - velké množství potravin - mimo jiné pšenice, ječmen, žito, kukuřice, oves. Vyhýbám se i kukuřičnému a bramborovému škrobu - je to vůbec nutné? Je alergie na brambory a kukuřici automaticky spojená s alergií na tyto škroby? Po tepelném zpracování by měl alergen z brambor "vymizet" - zmizí tak tedy i ten bramborový škrob a co ten kukuřičný ?(např. bezlepkovém pečivu je kukuřičný či bramborový škrob - mohl alergen po tepelném zpracování "vymizet"?) V případě alergií na již zmiňované obiloviny, je vhodné zkusit např. jáhly nebo amarant? Bojím se negativní reakce... Mohl by být vhodnou alternativou (při pečení apod.) např. tapiokový škrob (což nevím, když je to něco jako naše brambora) nebo xantanová či guarová guma ? - Ráda bych začala jíst konečně nějaké pečivo. Děkuji za odpověď a přeji pěkné dny.

Tazatel:

Gábina

Odpověd:

Dobrý den, Gábino,

všechny obiloviny, které jste vyjmenovala, patří do jedné botanické čeledi - lipnicovité. Evidentně Vám vadí nějaká bílkovina, která je pro všechny společná. Předpokládám, že co se týče Vaší pylové alergie, vadí Vám především trávy a obiloviny, v jejichž pylech se nacházejí podobné alergeny. Pokud tomu tak je, poraďte se se svým alergologem o možnosti vakcinace proti této pylové alergii. Jakmile začne Váš imunitní systém tolerovat obilné pyly, může začít tolerovat i obiloviny v potravě.

Pokud nemáte alergii na brambory, bramborovému škrobu se určitě vyhýbat nemusíte. Co se týká škrobů a sladidel vyrobených z kukuřice, záleží na intenzitě Vaší alergie. Tyto výrobky obsahují alergizujících kukuřičných bílkovin poměrně málo, takže pokud Vám jejich konzumace nezpůsobuje žádné zdravotní potíže, nemusíte je eliminovat. Neřiďte se pouze výsledky alergologických testů. U obilovin se obecně nedá spoléhat na rozklad jejich alergenů teplem.

Do čeledi lipnicovitých patří také proso (jáhly) a rýže, ale ta alergizuje velmi málo. Pseudoobiloviny jako amarant nebo pohanka jsou však pro Vás určitě vhodnou alternativou. Tapiokový škrob se vyrábí z manioků, které nejsou příbuzné našim bramborům. Guar a xantan také nemají s obilovinami ani bramborami nic společného.

Držíme Vám palce!

Michal, ProAlergiky.cz