Otázka:
Dobrý den, jsem alergička v současné době hlavně s potravinovou alergií, moje alergoložka mi doporučila Vaši poradnu. V dětství jsem měla spíše reakce na alergeny typu roztoči, peří, pyly, seno. Postupem času se mi alergie přeměnila na potraviny, které postupně přibývají - mák, sezam, lískové ořechy (nyní už veškeré druhy ořechů), fenykl, anýz, až v 17 letech mi alergie vyvrcholila anafylaktickým šokem po požití rýže (do tohoto okamžiku jsem ji běžně a bez problémů jedla). A rýže se týká i můj dotaz. Nevím, jak se zachovat u mé 3 měsíční dcerky až přijde období příkrmů, rýže nebo její složky jsou v řadě dětských kaší, mlék, příkrmů, atd. Ostatní potraviny jí z jídelníčku bez problémů můžu vynechat a pokud vím ani nejsou vhodné pro malé děti (mák, ořechy). Mám strach, aby se u ní alergie neprojevila bez varování pokud jí rýži budu podávat, tak jako to bylo v mém případě a u dítěte je reakce většinou mnohem rychlejší a nedokáže si říct, že mu není dobře. Můžete mi poradit jestli podávat dítěti tyto potencionální alergeny? A jak se zachovat i do budoucna, mám s ní preventivně vyhledat alergologickou poradnu? Ještě doplňuji, že dosud je plně kojená a žádnými projevy alergie netrpí (např. atopický ekzém) a její otec alergik není.
Tazatel:
Lucie Ryglová