Otázka:
Dobrý den, už asi pět let mám alergii, která se projevuje po požití různého ovoce (především nektarinky, broskve, meruňky, ale i lusky). Ale tato alergie se neprojevuje vždy po požití tohoto ovoce. Pokud je ovoce ze zahrady, sadu nebo obchodu bio, tak se alergie neprojevuje nikdy vůbec. Proto si myslím, že nejedná o alergii na toto ovoce, ale s největší pravděpodobností na některé prostředky jež se používají při skladování ovoce. Dokonce jsem jednou i anafylaktický šok po požití vlašského ořechu naloženého v medu (prodávaná sklenice), jinak celý život ořechy jím bez omezení a nikdy jsem neměla žádnou alergickou epizodu (ani následně). Proto bych se ráda zeptala, zda se dá těchto látek z ovoce nějak zbavit např. zneutralizovat nějakou jinou látkou. Opakované omývání ovoce někdy pomůže zcela, ale většinou ne úplně. Děkuji moc za odpověď.
Tazatel:
Jana