Infolinka 541 212 450



Očkování Priorixem při vyrážce a zvracení po požití žloutku - ANO či NE?

Otázka:

Dobry den, dceri bude 13 mesicu. V 9mesicich se ji na obliceji udelala vyrážka. V te dobe jedla hodne ovoce a stolici mela 3x denne kasovitou. Po vysazeni ovoce se stolice spravila na 1x denne občas kasovitou, občas pevnou. Vyrazka na obliceji ale byla stale, horšila se po ruznych potravinách. Nakonec zmizela po 2 mesicich kdy jsem dceri z jidelnicku vysadila mozne alergeny dle Vašeho navodu na proalergiky.cz. Postupne jsem zjistila, ze reaguje vyrážkou na obliceji na psenici, korenovou zeleninu a ovoce. Muj dotaz se tyka vajec. Od zavedeni prikrmu jsem dceri uvařila 3x zeleninu s kouskem zloutku a vzdy po takovem obede do hodiny zvracela. Na jejich 10 mesicich jsem zkusila opet ctvrtku zloutku primichat do bramborove kase, snedla toho sotva polovinu a po hodine opet zvracela. Nyni na jejich temer 13 mesicich dostala 3 piskoty z kukuricne mouky a vajec a opet zvracela. Konecne k dotazu. Na 15 mesicich ceka dceru ockovani Priorixem, ze kterého mam obavy. Pediatr o vyrážce i zvraceni po zloutku u dcery vi, ale ockovat chce. Mohu znat Vas názor na toto ockovani v pripade dcery pri popsani jejího stavu a co si, prosim Vas, myslite o alergologických testech v tomto veku? Predem dekuji za odpověď.

Tazatel:

Stanislava Baranikova

Odpověd:

Dobrý den,

jestli jsem to pochopila dobře, Vaše dcera zatím nebyla alergologicky testovaná. Věkový limit pro alergologické testování není, doporučuji tedy alergologické vyšetření.

Neznám konkrétní zdravotní stav vaší dcery, tudíž je pro mě složité se k problematice očkování Priorixem vyjádřit. Věřím, že obvodní lékař vaší dcery zná dobře její stav a ví, jak v takovémto případě postupovat.

Obecně se doporučuje vyjímečná opatrnost očkování u děti, které prodělaly anafylaktickou, anafylaktoidní nebo jinou bezprostřední reakci (např. generalizovaný výskyt kopřivky, otok úst a krku, potíže s dýcháním, hypotenzi nebo šok) po konzumaci vajíčka

Zvracení mezi takovéto stavy nepatří.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.