Infolinka 541 212 450



Diagnostika alergie na bílkovinu kravského mléka

Otázka:

Dobrý den, mám chronické zažívací problémy ( řídká stolice), astma, sennou rýmu, chronické rýmy a přesušenou kůži rukou. Internistou mi při testech byly vyšetřeny IgA, IgM a IgG na mléko, všechny zvýšené - závěr - alergie na bílkovinu kravského mléka -dieta a kontrola za 3 měsíce. Teď zjišťuji, že podle nových poznatků tento test vlastně nic nedokazuje. Na koho se mám tedy obrátit - alergologa nebo gastroenterologa. Nevím, jestli nedržím dietu úplně zbytečně. Žádné bezprostřední problémy po požití mléka jsem nikdy nepozorovala. Zatím jsem na dietě pár dní, ale žádné zlepšení nepociťuji.Děkuji za reakci.

Tazatel:

Bohuška

Odpověd:

Dobrý den,

ano, máte pravdu. Vyšetření bílkoviny kravského mléka ve třídě IgA, IgM, IgG by se dnes pro diagnostiku alergie používat nemělo. Doporučované je pouze vyšetření ve třídě IgE nebo komponentová diagnostika na alergeny mléka. Nejprůkaznějším u potravinových alergií je tvz. eliminačně-provokační test, kdy se podezřelá potravina na 3-4 týdny striktně vyřadí z jídelníčku a poté se v malém množství zavede zpět do jídelníčku a zjišťujeme reakci těla.

Alergie na bílkovinu kravského mléka vzniká hlavně v kojeneckém věku, v pozdějším věku je její výskyt velmi vzácný. Často se ale setkáváme s tzv. intolerancí laktózy (mléčného cukru), kdy pacientům vadí konzumace syrového mléka a smetany a dobře snáší zakysané mléčné výrobky (jogurty, tvarohy, tvrdé sýry).

Pokud po konzumaci mléčných výrobků nemáte žádné potíže, pak je zbytečné tuto potravinu vyřazovat z jídelníčku. 

Svoje zažívací potíže můžete konzultovat s alergologem i gastroenterologem, každý vaše potíže posoudí z jiného úhlu.

S pozdravem, MUDr. Lenka  Mišunová, PhD.