Infolinka 541 212 450



Hlenovitá stolice u čtyřměsíčního kojence

Otázka:

Dobrý den Syn 4 měsíce plné kojen má zhruba od 3.mesice zelenou průjmovitou stolici. V tu dobu vypukla u nej dle mě i moučníky. Doporučen byl Hylak. Probití a Biogaia vysadit. Stav se mírně zlepšil- chvilku byla i žlutá hlenovita stolice.Pote znovu zelená hlenovita,Hylak vysazen. V tu samou dobu došlo také ke zhoršení ekzémem na lytkach a vytvoření dalších ložisek na nohách a zahybech rukou. S MUDr jsem se domluvila na bezmlecne dietě a potírání Infadolem. Po vysazeni mléka mi nepřišlo, ze by došlo k výraznému zlepšení. V synovi to bubla, huci. Stolice zelená průjmová, někdy s hlenem někdy ne. Snažila jsem se vysadit/omezit i lepek, ale pomalu nevím, co už jist. Muže se jednat o alergii na Mleko? Jsou vhodně testy? Pokud prej vyjdou pozitivní,musím přestat kojit, což primárně nechci. Syn měl teď menší váhovy přírůstek, jinak prospívá. Doporučujete vysadit ještě něco? Co dat na ekzémem? Nakonec jsem se rozhodla mazat Sudokremem a přijde mi to lepší. Mám syna teď naockovat Hexou nebo počkat než se stolice upraví? Osobně bych potkala.Doporucujete zavést už při příkrmy? MUDr chtěla ne mléčné kaše, ale já bych raději ještě do léčila tu stolici.Děkuji moc za radu.Uz jsem celkem zoufalá.

Tazatel:

petrafreedom

Odpověd:

Dobrý den,

v případě podezření na alergii na mléko je vhodné udělat krevní testy na alergii na mléko. Nejprůkaznější je ovšem eliminačně-provokační test:

tedy přísně vysadit mléčnou bílkovinu ze stravy na 2-4 týdny a postupně v malém množství mléčnou bílkovinu znovu do stravy zavést. Pokud se po vysazení mléčné bílkoviny stav upraví a po nasazení opět zhorší, je pravděpodobnost alergie na bílkovinu kravského mléka vysoká.

Píšete, že po vysazení mléka nedošlo ke zlepšení, ale nevím, jak dlouho a jak přísně jste uvedenou dietu držela??

Ve vaší stravě zkuste vyřadit potraviny s histaminoliberujícím účinkem.

Určitě je při atopickém ekzému vhodná pečlivá péče o pokožku - k promazávání a koupeli jsou vhodnějsí produkty speciálně určené pro alergiky.

Doporučuji se domluvit s dětskou lékařkou na odeslání do alergologické ambulance k přetestování a k dalšímu postupu.

Vzhledem k tomu, že jsem vašeho syna nevyšetřovala, nedokáži se vyjádřit k otázce očkování ani zavedení příkrmů.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.