Infolinka 541 212 450



Alergie na mléčnou bílkovinu - proč vadí jogurt, ale nevadí máslo nebo sýr

Otázka:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně alergie na mléčnou bilkovinu. Mám syna (9 mesicu), kterého ještě kojim. Vypozorovala jsem, že když si dam mléko, osype se. Když si dám ale maslo nebo sýr, tak se neosype. Je možné že má pouze nějakou mírnou alergii, pri které mu vadí vyloženě mléko? Vaham, zda mám držet striktne nemlecnou dietu nebo můžu jist napriklad susenky, kde je uvedeno, že se mleko může vyskytovat? Nemůžu timto synovi ublížit v tom, ze by mu alergie na mleko zůstala i v pozdejsim věku? Synovi jsem dvakrat zkousela dat malicko jogurtu a také se mu poté objevilo pár pupinku. Snad je můj dotaz srozumitelný. Děkuji Měchurová

Tazatel:

Měchurová

Odpověd:

Dobrý den, paní Měchurová,

váš dotaz je naprosto srozumitelný. Vaše podezření na alergii na mléčnou bílkovinu by bylo vhodné potvrdit eliminačně expozičním testem, abyste věděla, zda se do potíží nezapojuje i jiná potravina. Pokud se domněnka potvrdí, budete muset zcela vyloučit mléčné bílkoviny ze své stravy i ze stravy svého dítěte. Více v našem článku Alergie na mléko u kojenců – kojení, umělá výživa.

V různých potravinách se nachází různé množství mléčných bílkovin a navíc těchto bílkovin existuje více druhů. To vysvětluje, proč alergik na některé potraviny reaguje a na jiné ne. Například ve vámi zmíněném másle je bílkovin docela málo. Více najdete v článku Mléčné alergeny podrobněji

Dobrá zpráva je, že potravinové alergie objevující se v kojeneckém věku obvykle během několika let vymizí. 

Držíme vám palce,

Michal Závacký, ProAlergiky.cz