Infolinka 541 212 450



Mohou alergeny v ovoci ztratit svou alergenicitu tepelnou úpravou?

Otázka:

Dobrý den, je možné, že madarinky, pomeranče, banány mohou ztratit přepečením svou alergicitu? Je někde komplexnější přehled termolabilních a termostabilních alergenů? Děkuji

Tazatel:

Mili

Odpověd:

Dobrý den, Mili,

ano, je to možné. Alergizující proteiny v ovoci bývají často termolabilní, a tak alergikům na některé ovoce nemusí vadit kompot, džem nebo jiné tepelně upravené jídlo z tohoto ovoce. To je však známo především o lokálním ovoci z čeledi růžovitých (malvice, peckoviny). Subtropické a tropické ovoce se může chovat jinak.

Je to především otázka snížené pravděpodobnosti alergické reakce, jelikož každá plodina obsahuje více druhů proteinů, z nichž každý se může teoreticky stát alergenem a varem se zničit nemusí. Bohužel na kompletní seznam potravinových alergenů s jejich tepelnými vlastnostmi jsme zatím nenarazili, i když i my bychom jej ocenili. :-)

Mějte se hezky,

Michal, ProAlergiky.cz