úvod Proalergiky.cz > Poradna > Zažívací potíže po konzumaci masa a mléčných výrobků po porodu

Odpověď na dotaz

Zažívací potíže po konzumaci masa a mléčných výrobků po porodu

Martina:

Dobrý den,
mám tři děti, je mi 40 let. Poslední dítě se narodilo před 7 měsíci. Když se narodila první dcera, dva měsíce po porodu jsem začala mít zažívací problémy po konzumaci masa. Bylo mi zle, mysleli jsme, že se jedná o žlučník. Na sonu ale nic nebylo, problém po třech měsících odezněl. Po narození druhého dítěte se to opakovalo, ale opět po pár měsících problém odezněl sám. U prvních dvou dětí jsem začala mít problémy asi po dvou měsících od porodu. Po narození třetího dítěte to začalo hned v porodnici, ale s tím, že nemohu jíst ani maso a ani jakýkoli mléčný výrobek. A už to trvá 7 měsíců. Je mi po nich špatně, někdy to začne do 15 minut (u nápojů), jindy i třeba až po třech hodinách (u masa). Prošla jsem řadou vyšetření (gastroskopie, ultrazvuk) a nikde žádný problém nalezen nebyl. Vyzkoušela jsem i bezlaktózové mléko, ale ani to nepomohlo. Jediné, co mi nevadí, je pečivo, zelenina, ovoce a rybí maso. Doktoři uzavřeli diagnózu s tím, že se pravděpodobně jedná o funkční poruchu. Chtěla bych se zeptat, jestli máte s touto poruchou nějaké zkušenosti, zda je naděje na zlepšení nebo se jedná o nějakou formu autoimunitní nevratné poruchy. Děkuji za odpověď. Martina Winklerová

Odpověď:
MUDr. Lenka Mišunová, PhD.

Dobrý den,


vaše potíže jsou komplexní a nelze na ně bez vyšetření jednoznačně odpovědět.


Faktem je, že mezi mléčným výrobkem a masnými produkty mimo ryb neexistuje biologická zkřížená podobnost, tudíž nepředpokládám, že by se jednalo o alergickou reakci na tyto druhy potravin.Může se jednat o určitou formu nesnášenlivosti některých potravin. 


Pokud jsou vaše potíže různorodé, doporučuji spíše trpělivost, nezamítat plošně potraviny a opakovaně zkoušet je znovu v malých množství zařazovat do stravy.


Také bych spíše než bezlaktózové mléko zkoušela zakysané mléčné výrobky a kvalitní tvrdé sýry. Mléčné a masné potraviny jsou pro naše tělo důležité, pestrá strava je základ zdravého životního stylu.


S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová

Podobné:  Potravinová alergie

Datum vložení dotazu:  28.02.2015

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Poradna 589 odpovědí

Poslední dotaz: Dobrý den.Moje sedmiletá vnučka se osypala (zřejmě po tuňáku v konzervě)celé tělíčko ,drobná krupice,teplota vyskočila na 38 stupňů,otekly ručičky...

Zobrazit poradnu