úvod Proalergiky.cz > Poradna > Riziko alergie u různých druhů ryb

Odpověď na dotaz

Riziko alergie u různých druhů ryb

Katka:

Dobrý den,
zajímalo by mne, které ryby jsou nejvíce rizikové k alergické reakci a které naopak méně? Jednou jsem měla sleďe, na ty jsi citlivá byla, losos mi nevadí... Jak je na tom třeba takový tuňák?
Děkuji.

Odpověď:
Mgr. Michal Závacký

Dobrý den, Katko,
určité rozdíly v alergenicitě jednotlivých druhů ryb byly opravdu věděcky prokázány. Vyplývají především z množství bílkoviny zvané parvalbumin v rybím mase, která je nejčastějším potravinovým alergenem.
Nejméně této bílkoviny bylo pozorováno u tuňáka a makrely, o něco více u lososa a pstruha a nejvíce u tresky a sledě.
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky.cz

Podobné:  Potravinová alergie

Datum vložení dotazu:  12.04.2020

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Poradna 589 odpovědí

Poslední dotaz: Dobrý den.Moje sedmiletá vnučka se osypala (zřejmě po tuňáku v konzervě)celé tělíčko ,drobná krupice,teplota vyskočila na 38 stupňů,otekly ručičky...

Zobrazit poradnu