Odpověď na dotaz

Věra Středová:

Jsem alergická na pyly, roztoče, pšenici a brambory. Má lékařka mi zakázala konzumaci pečiva a brambor. Je to nutné? Mám potíže, pouze když pracuji s těstem nebo syrovými bramborami. Po snědení výrobků z mouky nebo uvařených brambor žádné potíže nemám. Je pravda, že se vařením alergeny z ovoce a zeleniny ztrácejí?

Odpověď:

Není nutné se omezovat v konzumaci tepelně upravených brambor či pečiva. Platí zásada vyvarovat se tomu co mi vadí. Tepelnou ( ale i jinou) úpravou se část alergenů pozmění, takže nemusí u daného jedince vyvolávat obtíže

MUDr. Tomáš Rohovský

Podobné:  Potravinová alergie

Datum vložení dotazu:  12.06.2005

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...