Infolinka 541 212 450

Prababiččina masopustní miminka - bez lepku, mléka, příp. i vajíček

INGREDIENCE

Těsto: 300 g Schaer Patisseria + mouka na podsypání 250 g Stelly nebo Alsanu 250 ml rostlinné smetany (Provamel, Alpro, rýžová, kokosová) 200 g Jizerky zelené 1 kávová lžička guarové moučky špetka soli strouhaná kůra z jednoho Bio citrónu Tvarohová nádivka: 1 tvaroh v kostce 4 polévkové lžíce moučkového cukru 3 polévkové lžíce mléka 1 polévková lžíce bezlepkového vanilkového pudinku kůra z 1/2 bio citronu trocha vanilky pár kapek citrónové šťávy Bezmléčná "tvarohová" varianta: bílé toffu bez příchutě rostlinné mléko (o trochu více než u předchozí varianty) ostatní ingredience stejné jako u klasické tvarohové nádivky Povidlová nádivka: 200 g švestkových povidel 1 polévková lžíce tuzemáku 1 polévková lžíce cukru 1 kávová lžička skořice Maková nádivka: 100 g máku 100 ml horkého rostlinného mléka 1 polévková lžíce tuzemáku 1 kávová lžička skořice špetka drceného hřebíčku meruňková marmeláda pod makovou náplň Na dokončení: 3 žloutky s vodou na potření (nebo rostlinné mléko či smetana) moučkový cukr rozmíchaný s dvěma vanilkovými cukry s pravou vanilkou na obalení



POSTUP

Těsto: Mouky smícháme s citrónovou kůrou a guarovou moučkou a přidáme špetkou soli. Přistrouháme celý margarín a přilejeme celý objem smetany. Vytvoříme hladké těsto. Trvá to poměrně dlouho, cca 10 minut, než se vše dokonale spojí. Těsto dáme do mikrotenového sáčku alespoň na 2 hodiny odpočívat do lednice. Nejlépe přes noc.

Tvarohová nádivka: Vidličkou vymícháme tvaroh s mlékem a ostatními ingrediencemi. Používáme-li tofu, rozmixujeme ho s rostlinným mlékem a přidáme taktéž výše uvedené suroviny.

Povidlová nádivka: Švestková povidla zahřejeme spolu s tuzemákem, skořicí a cukrem. Pokud jsou povidla řídká, zahustíme bezlepkovou strouhankou, případně piškotovými drobečky - pozor, piškoty obsahují VEJCE.

Maková nádivka: Máku přelijeme horkým rostlinným mlékem a dochutíme tuzemákem, skořicí a hřebíčkem. Na zahuštění můžeme použít např. mandlovou moučku nebo bezlepkovou strouhanku či piškotové drobečky. 

Těsto vyndáme z lednice a necháme povolit tak, aby šlo hladce krájet. Rozdělíme ho na polovinu a tu ještě na 8 stejných dílů. Z každého dílku vyválíme na podsypané ploše kolečko a to rádélkem rozdělíme na čtvrtiny (4 trojúhelníčky). Troubu vyhřejeme na 180 °C.

Trojúhelníčky plníme tvarohovou, toffu, povidlovou nebo makovou nádivkou, pod kterou mažeme meruňkovou marmeládu. Přehrneme těsto přes náplň od širší strany k cípu a vytvoříme tak vlastně jakousi zavinovačku, ze které "kouká" náplň.

Potřeme žloutky s vodou nebo rostlinnou smetanou a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut.

Plech s miminky necháme na mřížce chvilku zchladnout a ještě teplé je obalujeme v cukru s vanilkou.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 7 lidí)

Kategorie