Infolinka 541 212 450


Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku




I když alergologické testy odhalí přecitlivělost na nějakou potravinu, nemusí to vždy znamenat, že byste ji museli přestat konzumovat. Toto zjištění, se kterým už dříve přišel americký Národní institut pro alergie a infekční nemoci, se prý týká zejména dětí. Jinými slovy to znamená, že spousta lidí se dietou s vyloučením nějaké potraviny trápí úplně zbytečně. 

Testy na alergeny nejsou dostatečně průkazné

Imunologické testy na alergologii – ať už jsou prováděny na kůži nebo z krve – zkoumají, zda se v těle pacienta vyskytují protilátky IgE namířené proti různým alergenům. Přítomnost těchto protilátek je důkazem přecitlivělosti (senzibilizace), ovšem nikoli jednoznačné alergie.

To, že si tělo proti nějakému alergenu vytvořilo protilátky, ještě neznamená, že na tento alergen bude vždy reagovat alergicky.

Odhady institutu dokonce říkají, že více než polovina potravinových alergií diagnostikovaných v USA na základě těchto testů ve skutečnosti vůbec není alergiemi. K těmto nepřesným diagnózám dochází zejména u malých dětí, které trpí atopickým ekzémem provokovaným některými potravinami.

S dietami bez alergenů to nepřehánějte

Zakázat dítěti všechny potraviny, které vyjdou v imunologických testech pozitivně, není zcela správný postup. Rodiče jsou pak z velkých omezení zbytečně zoufalí.

Jak tedy zjistit, která potravina opravdu vadí? Pro správnou diagnózu potravinové alergie je vhodné provést ještě další krok, a to ústní kontaktní test. Probíhá tak, že se velmi malé množství podezřelé potraviny nanese na ústní sliznici a sleduje se její reakce.

Asi není třeba zdůrazňovat, že vzhledem k vysokému riziku nežádoucí reakce by tento test měl probíhat pod dohledem lékaře.

Příběh: Jen jeden ze tří alergenů opravdu škodil

Ani ne dvouleté batole jedlo palačinky a strouhanou mrkvičku. Po několika minutách začalo kýchat, mělo nateklá ústa a po dalších minutách se přidala i červenavá vyrážka na pokožce. Lékař provedl krevní imunologické testy proti řadě potravinových alergenů a objevil zvýšené hladiny protilátek na mléko, vejce a mrkev. Pouze tyto informace by však neměly vést k vyřazení těchto tří potravin z jídelníčku dítěte.

Lékař proto maminku pacienta vyzpovídá a zjistí, že dítě dostává vejce i mléko již dlouhou dobu a nikdy se u něj žádné problémy neobjevily. Provede srovnávací imunologický test na pokožce, který potvrdí silnou reakci na mrkev a hraniční reakci na vejce a mléko. Ze zkoušky provedené na ústní sliznici vyjde najevo, že konzumace vajec a mléka je pro dítě bezpečná. Vyhýbá se tedy mrkvi, ale jinak žádná omezení nemá.


Články na podobné téma