Infolinka 541 212 450

Růžový chléb

INGREDIENCE

400 ml vody 400 g bezlepkové mouky Doves Farm – Brown bread flour 150 g uvařených a nastrouhaných brambor 100 g pohankové mouky 4 sušená rajčata 3 lžíce rozehřátého másla 2 lžíce jablečného octa 2 lžíce lněného semínka 2 lžíce chia semínek 2 lžičky soli 1 lžička cukru 1 lžička chlebového koření 1 lžička vlákniny psyllia 7 g sušeného droždí žloutek na potření dýňová a slunečnicová semínka na posypání



POSTUP

Den předem uvařené brambory si nastrouháme nahrubo.

Navážíme si mouky. Dvě lžíce z daného množství použijeme na probuzení kvásku. Ten si připravíme tak, že mouku v menší misce zalijeme 200 ml teplé vody, přidáme droždí, cukr, zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.

Do další misky s 200 ml teplé vody přidáme chia semínka a rovněž necháme nabobtnat cca 10 - 15 minut.

Najemno si nakrájíme sušená rajčata.

Do mísy, ve které máme navážené mouky, přidáme sůl, koření na chleba, lněné semínko, vlákninu a kousíčky rajčat.

Vezmeme větší mísu, dáme do ní gelovitá chia semínka, jablečný ocet, probuzený kvásek, přidáme sypké směsi, nastrouhané brambory, promícháme a na závěr přidáme olej. Podle hustoty přidáme po lžíci vodu a zamícháme (konzistence má odpovídat husté kaši, ale zároveň musí jít těsto míchat).

Směs důkladně promícháme a stěrkou přendáme do pečící nádoby domácí pekárny, uhladíme vršek stěrkou, uděláme tři zářey, pomažeme rozkvedlaným žloutkem a posypeme semínky.

Po upečení necháme 5 minut odležet a poté vyklápíme. Chléb necháme vychladnout na kovové či dřevěné mřížce, aby se nezapařil.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

4.2x
(Hodnotilo 9 lidí)

Kategorie