Infolinka 541 212 450

Rýžové bagely - bez lepku, mléka, vajec

INGREDIENCE

200 ml teplé vody 100 g jemné hladké rýžové mouky + na podsypání válu 100 g mouky z hnědé rýže 50 g bramborového škrobu 50 g tapiokového škrobu 25 g rozpuštěného tuku (sádlo, olej, margarín) 1 lžíce agávového sirupu 1vrchovatá lžička guarové moučky 6 g soli 5-6 g sušeného droždí 5 g psyllia rozpuštěného v 50 ml teplé vody (cca 10 minut odstáté) 4 g prášku do pečiva hrnec s 1,5 l horké vody s 5 g soli tvořítko kolečko



POSTUP

Všechny sypké suroviny v míse promícháme, droždí přidáváme až jako poslední. Rukou rozdrobíme do směsi gel vytvořený z vody a psyllia. Agávový sirup promícháme s teplou vodou a tekutinu přidáme k sypké směsi s psylliem. Rukou vyhněteme lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme poklopem nebo zabalíme do potravinářské folie a necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.

Troubu rozehřejeme na 230 °C. Na dno trouby dáme hrnec s 1 l vody. Do těsta zapracujeme rukou rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto, které překlopíme na pomoučenou plochu, bude ho cca 600 g. Rozdělíme ho nožem na šest 100 g kousků, z nichž vyválíme kuličky, které rukou opatrně zploštíme a uprostřed uděláme tvořítkem otvor.

Teď máme dvě možnosti - buď necháme kroužky z těsta jen odpočinout na vyloženém plechu pečícím papírem, potřeme vodou nebo vejcem (pokud není omezení) a posypeme semínky a DÁME ROVNOU PÉCT. Nebo opatrně jednotlivé kroužky nabíráme děrovanou naběračkou a vkládáme na 10 sekund do horké jemně bublající slané vody. Pečivo vyndáme na plech, posypeme semínky a pečeme cca 10 - 15 minut. Pokud se pečivo shora připaluje, zmírníme troubu na 200 a dopékáme až zní bagely na poklep dutě.

Pečivo necháme s papírem vychladnout na mřížce a po vychladnutí a změknutí pečiva ho opatrně odtrhneme z papíru.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

2.7x
(Hodnotilo 26 lidí)

Kategorie