Infolinka 541 212 450

Špaldové bagety a housky - bez mléka a vajec

INGREDIENCE

250 g špaldové celozrnné mouky 250 g hladké mouky (příp. také špaldové) 200 ml špaldového nápoje 100 ml vlažné vody 50 g lněných semínek 3 lžíce olivového oleje 2 lžičky soli 1 lžička cukru 1 lžička drceného kmínu 1 čerstvé droždí podle chuti můžete přidat např. osmaženou cibulku (já ji použila), česnek, olivy apod. pomašlovat lze rostlinným mlékem, olejem, příp. samozřejmě vajíčkem lze posypat i semínky



POSTUP

Nejprve jsem si smíchala obě mouky. Z vlažné vody, trochy mouky z připravené směsi, cukru a droždí jsem si připravila kvásek, který jsem nechala vzejít.

K moukách jsem přimíchala lněná semínka, drcený kmín, sůl. Přidala kvásek, olivový olej a špaldový nápoj. Vše důkladně promíchala a nechala těsto cca 1,5 hodiny kynout (dávám do trouby zapnuté na 50 °C).

Po vykynutí jsem přidala osmaženou cibulku a trochu mouky, aby se těsto nelepilo. Z hotového těsta jsem tvarovala housky a bagety. Pečivo jsem dala na plechu opět kynout do trouby. Tentokáte asi na 30 - 40 minut.

Vyndala jsem z trouby, zvýšila teplotu na 180 - 200 °C, vložila pomašlované pečivo a pekla cca 15 - 20 minut. Záleží na výkonnosti trouby a velikosti pečiva.

Překvapení - po dlouhé době pečivo, které se dalo jíst i druhý den :-D.

Po upečení jsem ihned sundala z plechu a nechala chladnout na mřížce.

Dobrou chuť ;-).

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.9x
(Hodnotilo 8 lidí)

Kategorie