Infolinka 541 212 450

Špaldový mazanec

INGREDIENCE

300 g celozrnné špaldové mouky hrubě mleté 300 g pšeničné mouky jemně mleté 250 ml rýžového nápoje 150 g másla 100 g třtinového cukru 3 žloutky 60 g kalifornských rozinek 40 g droždí citrónová kůra z jednoho chemicky neošetřeného plodu špetka muškátového oříšku sůl



POSTUP

Do 3 lžic mléka, které jsme ohřáli na teplotu asi 60 °C, dáme lžíci cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Oba druhy mouk smícháme s cukrem, přidáme žloutky, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru. Pak přilijeme vzejitý kvásek a vypracujeme vláčné hutné těsto. Při zpracovávání těsta přidáváme rýžový nápoj podle potřeby, jak se bude měnit konzistenčně těsto.

Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho nakynout na teplém místě asi hodinu. Do vykynutého těsta pak zapracujeme rozinky a kdo chce, může i různé druhy ořechů, sušeného ovoce... Potom zpracované těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme dva bochánky, které potřeme rozešlehaným bílkem, vrchy nařízneme do kříže a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.

 

Náročnost

narocny

Čas přípravy

2 h 15 min

Hodnocení

3.9x
(Hodnotilo 11 lidí)

Kategorie